Sezonska akcija
11

Vježba GSS Zenica: Spasioci sa 17. sprata uspješno spustili i spasili povrijeđenog

Piše: E. M.
GSS Zenica u akciji spašavanja (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba) (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Gorska služba spašavanja Zenica danas je izvela plansku vježbu spuštanja povrijeđenog vertikalnim transportom sa 17. sprata jedne od najviših zgrada u Zenici.

U akciji koja je provedena rano jutros po kišnom vremenu učestvovalo je osam registrovanih spasilaca GSS-a koji su s manjim poteškoćama zbog mokrih užadi uspješno realizovali vježbu.

Načelnik stanice Gorske službe spašavanja Semir Šatorović je kazao kako je s ovom vježbom zaključeno ljetno spašavanja s visina te da će u narednim mjesecima uslijediti zimske vježbe spašavanja.

"Vježbe koje smo realizirali u proteklim mjesecima dio su našeg novog plana i programa koji ima za cilj spremiti polaznike GSS-a za sve situacije na terenu. Danas smo realizirali vježbu spašavanja povrijeđenog s visokog objekta visine oko 60 metara i to načinom vertikalnog transporta. Radi se o izuzetno teškoj vježbi koja je zahtijevala višemjesečne pripreme", kazao je Šatorović.

U akciji je učestvovalo osam registrovanih spasilaca, volonteri GSS-a, službenici Hitne pomoći Zenica te pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Zenica.

Građani Zenice uspješne intervencije svih službi koje su bile uključene u današnju akciju kodnog naziva "Displej" nagradili su aplauzom.