Teška situacija
36

Vlada FBiH odbija smijeniti osumnjičene Zornića i Zeljku, preduzeće Operator - Terminali nema ko voditi

A. L.
Hermine Zornić i Slaven Zeljko
Hermine Zornić i Slaven Zeljko
Vrlo teška situacija dešava se ovih dana u preduzeću Operator - Terminali FBiH. Nedavno uhapšeni Hermedin Zornić koji je bio direktor i Slaven Zeljko, njegov zamjenik, dobili su mjere zabrane i ne mogu obavljati službene dužnosti, ali Vlada FBiH ih ne smjenjuje s pozicija.
Njih dvojica su posljednjom odlukom Kantonalnog suda u Sarajevu od 7. augusta ponovo dobili mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putnih isprava, obavljanja službene dužnosti i kontakt sa svjedocima.

Zbog toga što oni ne mogu obavljati funkcije, ovim preduzećem trenutno ne upravlja niko. Vlada Federacije ih treba smijeniti i imenovati novi kadar, ali oni to ne čine iako je prošlo više od mjesec dana otkad je sud prvi put donio odluku da ne mogu obavljati službene funkcije.

Zbog toga što nemaju direktora, radnici su pisali Vladi Federacije jer, kako kažu, u preduzeću nema ovlaštenih lica za potpisivanje ključnih dokumenata i izvršavanja tekućih obaveza, pisao je portal Istraga.

"S obzirom na to da je Društvo već duže vrijeme bez rukovodstva, a situacija se sve više pogoršava, Sindikat zahtijeva od Vlade Federacije BiH, kao osnivača Društva, da hitno poduzme sve potrebne korake kako bi se situacija stabilizirala i kako bi se osiguralo normalno funkcioniranje Društva”, navedeno je u pismu Vijeća uposlenika Terminala.

Navodno su protiv smjene direktora Zornića federalni ministri Ramo Isak i Vojin Mijatović, a protiv razrješenja Zeljke su ministri iz HDZ-a.

Podsjetimo, Zornić i Zeljko su osumnjičeni za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda ravnopravnosti pri zapošljavanju.

Slaven Zeljko je od 2019. godine Predsjednik Gradskog odbora HDZBiH Mostar i potpredsjednik Kantonalnog odbora HDZ-a Hercegovačko-neretvanskog kantona. Na Općim izborima 2022. godine, Zeljko je bio nositelj liste HDZ-a za Kantonalnu skupštinu HNK i dobio je 6.518 glasova. Zornić je dugo godina bio član SDA, a 2014. godine se našao na listi ove stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo. Osvojio je 3.964 glasa. Za v.d predsjednika uprave Operatora- Terminali imenovan je još 2014. godine, nakon toga je imenovan i za predsjednika.