Zabrana prenamjene šume
56

Vlada FBiH ukinula sporne odluke o državnom zemljištu u Varešu, na potezu je Adriatic Metals

N. V.
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić potvrdio je za Klix.ba da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine ispoštovala odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i ukinula osporene odluke.

"Ustavni sud je utvrdio da osporena Odluka o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nije u skladu sa čl. I/1, I/2. i VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine. Utvrđeno je da je osporena odluka ništavna i da prestaje važiti od dana objavljivanja te odluke u 'Službenim novinama FBiH'. Ustavni sud je naložio Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci", navedeno je u odluci Ustavnog suda od 11. jula ove godine.

Hrnjić je za Klix.ba potvrdio da su poništili spornu odluku i da su uputili Rješenje kompaniji Adriatic Metals da postupi u skladu sa zakonom.

"Poništavanjem odluke mi smo poništili sve aktivnosti koje smo imali na osnovu te odluke, ali oni (Adriatic Metals) imaju više dozvola koje su dobili tokom ovih 7-8 godina, mimo naše odluke", kazao je.

Objašnjava da je njihova osporena odluka prvobitno omogućila korištenje šumskog zemljišta, a da su ih sada upoznali o novim okolnostima.

"Omogućila je da oni koji su podnijeli zahtjev koriste zemljište u druge namjene do kraja isticanja koncesionog ugovora. Dakle, kad bi taj ugovor istekao, investitor je dužan vratiti stanje u kojem ga je zatekao", kazao je resorni ministar.

Naveo je da su donesena ukupno četiri rješenja, a da se neka odnose na privatna zemljišta.

"Mi smo u potpunosti izvršili odluku US", poručio je Hrnjić.

On naglašava da se titular imovine ni u jednom momentu nije mijenjao, za razliku od drugog slučaja Vlade RS-a koja je zemljište na Jahorini prodala.