Na potezu parlament
132

Vlada FBiH usvojila izmjene zakona o transplantaciji kako bi se spasio život Adnana Šemića

A. Ku.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Vlada Federacije BiH je na današnjoj hitnoj sjednici, na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, utvrdila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja te ga uputila u hitnu parlamentarnu proceduru na usvajanje.

Predloženi zakon predviđa dodavanje novog stava kojim se precizira da se uzimanje organa, odnosno tkiva od živog darivatelja može provoditi od nesrodnog živog darivatelja isključivo ukoliko ne postoji mogućnost darivanja u slučaju rodbinske veze, bračnog i izvanbračnog partnerstva i srodstva po tazbini, a pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Također, dodaje se stav prema kojem o uzimanju organa, odnosno tkiva od živog darivatelja u svrhu presađivanja primatelju prethodno odlučuje multidisciplinarni stručni tim i etička komisija zdravstvene ustanove u kojoj će se izvršiti presađivanje.

Pri tome će se izvršiti procjena i analiza razloga darivanja, kao i potpuna medicinska, fizička i psihosocijalna procjena darivatelja, te ishoditi pisano mišljenje i saglasnost izabranog doktora medicine primarne zdravstvene zaštite darivatelja.

Prijedlogom se Zakon dopunjava i stavom da, ukoliko je riječ o uzimanju organa, odnosno tkiva od nesrodnog živog darivatelja, ne provodi se dokazivanje rodbinske, tazbinske, bračne ili izvanbračne veze između darivatelja i primatelja.

Do izmjene ovog zakona je došlo usljed apela javnosti da se spasi život mladog Mostarca Adnana Šemića koji ima donora iz Srbije, ali mu zakon onemogućava operativni zahvat.

Za sutra je zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH s jednom tačkom dnevnog reda na kojoj će se razmatrati izmjene ovog Zakona.

Međutim, problem bi mogla predstavljati činjenica da još nije zakazana sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH kroz koju ovaj zakon također mora proći.