Posljednje informacije
0

Vlada HNK: Najmanje 20 osoba izgubilo život u poplavama, za pet se još traga

N. Ž.
Poplave u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Poplave u BiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona objavila je da je u ovom kantonu najmanje 20 osoba izgubilo život uslijed katastrofalnih poplava koje su pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine.

"Prema službenim podacima iz Štaba Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona i MUP-a HNK-a, broj smrtno stradalih osoba na poplavom pogođenim područjima HNK-a, zaključno sa ovim izvještajem, iznosi 20 mrtvih", saopštili su iz vlade ovog kantona.

Naveli su i da nije ustanovljen identitet jedne od osoba koja je izgubila život.

"Od ukupnog broja smrtno stradalih, sedamnaest je lica iz Jablanice, tri iz Konjica. Po podacima MUP-a, u Jablanici je aktivna potraga za tri prijavljena nestala lica, u Konjicu za dva. Od 20 smrtno stradalih, jedno je tijelo još uvijek neidentifikovano", rečeno je u saopštenju.

Što se tiče puteva, objavili su da je put prema Mostaru iz Jablanice još uvijek zatvoren.

"I dalje je u prekidu saobraćajna komunikacija između Mostara i Jablanice, sanirane su ceste između Jablanice i Konjica, te Jablanice i Prozor-Rame, dok je regionalna cesta Jablanica - Doljani tek djelomično prohodna. Regionalna cesta Ostrožac - Parsovići - Fojnica, kao i lokalne ceste Buturović Polje - Seonica - Višnjevice, odnosno Kralupi - Trešnjevice nisu prohodne zbog značajnih oštećenja", kažu iz Vlade HNK.

Objavili su i posljednje informacije o međunarodnoj pomoći koja je pristigla na područje ovog kantona, koji je najviše pogođen razornim poplavama.

"Iz Hrvatske je stiglo 15 stambenih kontejnera, a noćas se očekuje 20 dodatnih iz Turske. Građevinska operativa na terenu radi na pripremi za postavljanje kontejnerskog naselja u Goranskom Polju", saopštili su.

Podsjetimo, značajno su pogođene i općine Kiseljak i Fojnica, koje se nalaze u Srednjobosanskom kantonu. Na ovom području je zasad potvrđeno da su najmanje četiri osobe izgubile život.