Sprema se čistka
39

Vlada KS dala mogućnost Nadzornom odboru Toplana da sam podnese ostavku

A. D.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Vlada Kantona Sarajevo u sastavu SDA-SBB-DF, nakon što je imenovana 3. marta u vrlo kratkom periodu pokrenula je procedure promjene upravljačkih struktura u javnim preduzećima.

Tako su na red došle i Toplane Sarajevo, na čijem čelu je kadar SDP-a Berin Alagić. Također, na čelu Nadzornog odbora nalazi se kadar SDP-a Žan Matić.

Novoimenovani opunomoćenik Vlade Kantona Sarajevo u skupštini Toplana Sarajevo Ermin Veličanin (DF) je, nakon održane prve konstituirajuće sjednice Skupštine Toplana, uputio Matiću pismo u kojem navodi da su, preuzimajući dužnost, članovi Skupštine dobili određene informacije o kršenju propisa i internih akata koje je izvršio Nadzorni odbor KJKP Toplane.

"Naravno, s obzirom na to da sam pravnik po struci ne želim prejudicirati ničiju odgovornost dok se adekvatno, u skladu s propisima ne utvrde činjenice. Međutim, utvrđivanje činjenica bi nam svima potrošilo mnogo energije, a opet je upitno da li bi Skupština nakon toga i dalje imala povjerenja u Nadzorni odbor. U vezi s ovim vas molim da razmislite da li bi bilo adekvatno da Nadzorni odbor u ovom sastavu podnese ostavke kako bi nas sve poštedjeli nepotrebnog istraživanja, utvrđivanja činjenica, disciplinskih postupaka, međusobnih prijava i tužbi, a vjerovatno i medijskog eksponiranja, što nam nikome, pretpostavljam, nije potrebno", kazao je Veličanin.

Veličanin je za Klix.ba potvrdio informaciju da je već stupio u kontakt s Nadzornim odborom.

"Ja sam se obratio predsjedniku NO, ako smatra da je to džentlmenski i ako misli da ima nešto neregularno, da se ne bismo potezali. Razmtramo situaciju u preduzećima, da li je NO radio korektno i ako ima povjerenje osnivača preko nas nema razloga da se to mijenja. Ali u suprotnom, ako se utvrdi da nešto nije valjalo i da NO nema povjerenja, Skupština će se o tome očitovati", kazao je on.

Matić nam je rekao da je bio iznenađen i šokiran.

"Ovo nije način. Oni trebaju razmatrati odluke, akte. Znaju se procedure. Ovako se jednostavno ne radi. Mi nikada nismo dozvolili da se nešto uradi mimo zakona i internih akata. Tražio sam od sekretara da također da svoje mišljenje", kazao je Matić.