Čeka se zvanična žalba
46

Vlada KS nije podržala zaključak o poništenju rješenja izbora rektora Tarika Zaimovića

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iako je prije nekoliko dana izvršena inauguracija Tarika Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu, saga oko samog imenovanja i zakonitosti i dalje nije završena.
Prosvjetna inspekcija KUIP je, napomenimo, naredila poništavanje samog izbora Zaimovića dok je Rifat Škrijelj, donedavni rektor UNSA uložio žalbu.

Vlada Kantona Sarajevo danas je održala sjednicu, a kao dio "aktuelnosti" čitala se informacija advokata Senata UNSA koja je u sebi sadržavala tri zaključka koja su odbijena.

Zaključci su bili da se pokrene krivični postupak protiv inspektorice koja je vršila nadzor nad ovim procesom, zatim da se isključi resorno ministarstvo kao drugostepeni organ u tom postupanju i da se oformi radna grupa koja će ovo istražiti.

"Svi su bili stava da se ti zaključci ne mogu uvažiti jer nemaju pravne osnove", navela je ministrica visokog obrazovanja KS Adna Mesihović.

Kako je sam dokument "informacija", on nema pravnu osnovu postupanja.

"Čekamo da li će se, ono što je zakonska obaveza, po rješenju inspekcije u zakonskom roku od osam dana po tom rješenju UNSA žaliti prvostepenom organu i da se žalba proslijeđuje drugostepenom organu (op.s. resornom ministarstvu). Mi još nismo dobili ništa", zaključila je Mesihović.

Dakle, čeka se zvanično žalba Senata UNSA koja bi uskoro treba stići, s obzirom da je rok za istu osam dana, te će se o tome očitovati Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS.