Stvaranje panike
45

Vlada KS: Svi sigurnosni kapaciteti su uključeni u pronalazak i kažnjavanje odgovornih za lažne dojave o bombama

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Povodom učestalih dojava o navodnim bombama u sarajevskim školama oglasio se premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk, koji naglašava da Vlada KS ozbiljno pristupa svakom pojedinačnom slučaju, bez obzira što su sve dojave do sada bile lažne.
Kako je potvrdio, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo radi u punom kapacitetu na pronalasku počinilaca ovih krivičnih djela, kao i druge sigurnosne partnerske agencije u i van Bosne i Hercegovine.

"Napominjem da je lažna dojava o postavljenoj bombi ozbiljno krivično djelo, za koje je zapriječena kazna i do tri godine zatvora. ⁠Tužilaštvo KS će predmete prijave lažnih dojava bombi staviti u prioritet svog rada. Uz to, pozivamo nadležne na nivou BiH da izmjene pravni okvir kojim se regulira kupovina prepaid SIM kartica u BiH, tako da se kupac SIM kartice obvezno identificira ličnim dokumentom", istakao je Uk.

Danima se nastava u Kantonu Sarajevo (KS) ne odvija po ustaljenom rasporedu zbog svakodnevnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama koje su se, srećom, ispostavile kao lažne.

Nakon što škola zaprimi poziv ili email u kojem se navodi da je u ustanovi postavljena eksplozivna naprava dužna je o tome obavijestiti policiju koja izvrši evakuaciju, a zatim izvrši kontradiverzioni pregled koji traje najmanje tri sata. I ništa ne bi bilo sporno da se neko ne iživljava nad građanima Sarajeva, pa i policijom, svaki dan. Počiniteljima dodatnu hrabrost daje činjenica da još nisu otkriveni pa samim tim ni sankcionisani.