Na 43 stranice
681

Vlada u Sarajevu uoči smjene dostavila izvještaj: Zatekli smo sistem dijelom pred kolapsom

Er. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo u srijedu će se izjasniti o smjeni Vlade Kantona Sarajevo. Premijer KS Edin Forto dostavio je tim povodom Skupštini Kantona Sarajevo Izvještaj o radu Vlade KS za 2019. godinu.

Izvještaj se odnosi na period od 1. januara do 31. decembra 2019. godine, a Vlada KS odlučila se na ovaj potez u sklopu poslovničke mogućnosti da zastupnicima podnese pisani izvještaj s mišljenjima i stavovima o izglasavanju nepovjerenja Vladi KS.

Skupštini KS predloženo je da usvoje ovaj izvještaj koji ima 43 stranice i koji govori o tome šta je to Vlada KS uradila u proteklom periodu. U Izvještaju o radu Vlade KS navodi se da smo preuzimanjem vođenja KS bili svjesni brojnih problema koji pritišću naše društvo.

"Ulaskom u materiju i dokumente KS te kroz komunikaciju s građanima loše prognoze pokazale su se još gorima, treba reći istinu: zatekli smo sistem dijelom pred kolapsom, a dijelom već kolabiran. Pogođen je bio svaki segment: od funkcionalnosti uprave do odnosa s građanima, korupcija, nepotizam, zapuštena i na rubu bankrota preduzeća čiji smo osnivači, nemar, neodgovornost i nered", piše u izvještaju.

Kako piše, shvatili su da nagomilanim problemima moraju prići strateški i riješiti ih strukturno, radili su doista kao tim i konačno uspostavili sinergiju i koordinaciju među ministrima, ministarstvima, uredima kako bismo korisnicima vratili povjerenje ne samo u KS, već i u smisao političkog djelovanja.

"Oni koji se odluče na rad u državnoj službi moraju znati da to znači biti u službi građana, a ne politike i vlastitih interesa. Ova vlada bila je sačinjena od različitosti, ali smo bez obzira na sve znali, mogli i htjeli donositi moralne odluke za dobro i razvoj našeg društva. To su prepoznali građani Kantona Sarajevo i međunarodna zajednica, a vjerujem da će to učiniti i zastupnici u Skupštini bez obzira na stranačko ili ideološko opredjeljenje. Nakon kritičkog iščitavanja ovog dokumenta moći ćete vrlo lako donijeti moralnu odluku, a ona je jednaka onoj kakvu bi donio svaki građanin KS, za koje su ovi ogromni napori uloženi i urodili nemalim plodom", navodi se u izvještaju.

Posebno su izdvojeni borba protiv korupcije, transparentnost, saobraćaj, energetika i ekologija, renoviranje porodilišta, sigurnost i brojne druge stvari na kojima je Vlada KS radila u protekloj godini.

"Ukoliko na današnjoj sjednici zbog političkih razloga, a ne zbog činjeničnog stanja prikazanog kroz ovaj dokument, ipak bude izglasano nepovjerenje ovoj vladi, pozdravljamo vas sa slabom, ali ipak nadom da će novi saziv nastaviti rad na kvalitetnim projektima koje smo započeli i da će biti odgovoran servis svojim građanima. Na kraju, u ime cijele Vlade Kantona Sarajevo želim naglasiti da smo u samo godinu zbirno učinili takve strukturne promjene da smo, ako ništa drugo, trajno promijenili okvir vladanja i političkog ponašanja. Prostor za korupciju, nepotizam, pogodovanje, arbitrarna rješenja, udaljenost javne uprave i poduzeća od građana te opšte fiskalne, ekonomske i moralne neodgovornosti smo značajno suzili", piše u Izvještaju koji potpisuje premijer KS Edin Forto.

Kompletan izvještaj možete pročitati ovdje.