Najavljen i drugi poziv
29

Vlada ZDK izdvojila 470.000 KM za podršku medijima i projekte nevladinih organizacija

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
U zgradi Vlade Zeničko-dobojskog kantona danas su potpisani ugovori sa 124 aplikanta koji su putem javnog poziva dobili sredstva za realizaciju projekata za što je izdvojeno blizu pola miliona KM.

Radi se o projektima medija, sportskih kolektiva, udruženja iz oblasti kulture, kao i projektima obilježavanja značajnih datuma za ovaj kanton.

"Najniži iznos ove godine koji je predviđen pozivom je 500 KM, a najviši 15.000 KM. Nijedno udruženje koje je ispunilo formalne uslove nije odbijeno i dodijeljen im je određeni iznos, u odnosu na opis projekta i traženi iznos koji je naveden u aplikaciji", rekao je premijer Nezir Pivić.

Naglasio je da je svjestan da odobreni iznosi nisu dovoljni za zadovoljenje svih finansijskih potreba za realizaciju projekata za koje su aplikanti aplicirali, ali da se ovom podrškom žele podržati aktivnosti koje su značajne za građane, a kroz podršku rada medija doprinijeti informisanju građana o radu institucija ovog kantona.

Zeničko-dobojski kanton nema svoju radio-televiziju pa se informacije o radu i aktivnostima institucija koje objavljuje Press služba plasiraju posredstvom lokalnih radio-televizija, portala i štampe.

Premijer Pivić je najavio skoro raspisivanje drugog javnog poziva, za koji su rebalansom budžeta osigurana sredstva u iznosu od 170.00 KM, a na koji će se moći prijaviti isključivo udruženja, mediji ili organizacije koje iz nekog razloga nisu dobile podršku ili eventualno nisu aplicirale na prvi javni poziv.