Zbog sudskih procesa
12

Vlada ZDK povukla tačku o imenovanju novog komesara, ministar se obrušio na koalicionog partnera

E. M.
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Ministar unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona Benjamin Sinanović sa današnje sjednice povukao je imenovanje novog polciijskog komesara. Kaže kako će ta tačka biti razmatrana kada se riješe svi pravni slučajevi te da neće biti ničija igračka i ispunjavati nečije želje.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na prijedlog Nezavisnog odbora prije dva mjeseca razriješila je dužnosti komesara Rusmira Šišića te su mu oduzeti činovi. Nekoliko dana poslije, Općinski sud je odlučio da se komesar vrati na posao i vrate mu se činovi do konačne odluke suda.

Prije nekoliko dana Općinski sud je donio novu odluku kojom ukida privremenu mjeru vraćanja na posao komesara Šišića, a koju su ranije donijeli, nakon čega Šišić upućuje žalbu te je odluka sada na Kantonalnom sudu u Zenici koji još nije donio konačni odgovor nakon žalbe.

Vlada ZDK danas je trebala izabrati novog komesara, a ministar Sinanović je povukao tačku s dnevnog reda jer je u toku žalbeni postupak, a odmah nakon toga našao se, kako kaže, na udaru medija bliskih Fuadu Kasumoviću.

"Zato je ova tačka povučena, ali orkestrirani napadi medija, bliskih našem koalicionom partneru Fuadu Kasumoviću, su upućeni prema meni kao ministru unutrašnjih poslova što smatram neprimjerenim. U tom kontekstu želim da kažem da izabrani policijski komesar neće biti ni komesar Kasumovića ni ministra Sinanovića, ali niti bilo koje politike, već najbolja osoba i biće najprofesionalnija osoba u MUP-u", kazao je Sinanović.

Kazao je da su oni imali obavezu prema Zakonu da prijedlog dostave na Vladu u roku od 8 dana, a da Vlada u roku od 15 dana donese konačnu odluku o imenovanju novog komesara.

Istakao je da je informacija o Šišićevoj žalbi, čija bi se odluka trebala znati u narednih 7 dana, prolongirala imenovanje komesara.

"Nakon toga, uz sve nedostatke, bit će stečeni uslovi za imenovanje novog komesara. Ne treba zaboraviti da se pred Ustavnim sudom FBiH vodi postupak po zahtjevu 12 poslanika Skupštine ZDK o ocjeni ustavnosti izmjena Zakona o unutrašnjim poslovima. I ta odluka će imati, eventualnu posljedicu, po mandat budućeg imenovanog komesara", kaže Sinanović.

Na kraju je odgovorio na medijske natpise da je hrabar i da nije igračka u tuđim rukama.

"Današnji naslovi koji su izašli u medijima, tipa da ministar unutrašnjih poslova nema hrabrosti da imenuje i predloži izbor novog komesara, su tendenciozni i znamo s koje strane oni dolaze. Ovom prilikom želim poručiti jasno da ovaj ministar smije predložiti izbor novog komesara, ne boji se nikoga i nije igračka u tuđim rukama s kojom će neko upravljati iz sjene", zaključio je Sinanović.