Žele institucionalizaciju
27

Vladajuća stranka u Gruziji želi proglasiti pravoslavlje državnom religijom, crkva se protivi

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Vladajuća stranka "Gruzijski san" namjerava zvanično proglasiti pravoslavlje državnom religijom u zemlji. Gruzijska crkva nije saglasna s takvom idejom.

Ovakva inicijativa došla je od osnivača stranke Bidzini Ivanishviliju. Prema riječima sagovornika, "Gruzijski san" o tome već razgovara s Gruzijskom patrijaršijom.

Generalno, Ivanišvili je ranije izjavio da postoje četiri razloga zašto bi stranka trebalo da dobije ustavnu većinu na parlamentarnim izborima u oktobru. Potonje nije imenovao, ali, kako navodi publikacija, ova tačka se vjerovatno odnosi na pravoslavlje.

Prema izvorima, patrijarh Gruzije Ilja Drugi se protivi ovom prijedlogu, kao i 2002. godine, jer, prema njegovom mišljenju, za njim nema potrebe.

"Ranije je patrijarh bio protiv proglašenja pravoslavlja državnom vjerom, pa je napravljen ustavni sporazum koji definiše status crkve. Crkva se do danas drži ovog mišljenja", rekao je predstavnik pres službe Patrijaršije u razgovoru za "Formulu".

Pojasnili su da još nisu dobili ponudu na zvaničnom nivou i da će patrijarhat najvjerovatnije ostati na istoj poziciji.

Mitropolit eparhije Akhalkalak i Kumurdos velečasni Nikoloz Pačuašvili smatra da će, ako se donese takva odluka, Crkva izgubiti nezavisnost od države.

"Proglašenje državne vjere znači da crkva nije nezavisna od države, a država nije nezavisna od crkve. Mislim da za tim nema potrebe u državi i neće ništa dobro učiniti", kaže sveštenik.