Priliči li mu?
32

Vokabular državnog ministra na nivou rep pjesama: "Mi završavamo. Gassss"

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Državni ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić na svojim društvenim mrežama često obavještava javnost o aktivnostima, nerijetko piše u stihu, a sada je iskoristio i jedan izraz, popularan među mlađim generacijama i njihovim idolima - reperima.

Hurtić je na Facebooku objavio fotografije asfaltiranja ceste u Zvorniku. Ako ostavimo po strani to što je nejasno od kada se Vijeće ministara BiH i Ministarstvo za ljudska prava bavi asfaltiranjem, ono što još više privlači pažnju je rječnik ministra Hurtića.

"Kula Grad - Sultanovići. Mi završavamo. Svako mjesto u Bosni i Hercegovini važnost ima. Gasssss. Zvornik u srcu", napisao je u objavi zajedno s fotografijama.

Ovo je vjerovatno prvi put da neki ministar u javnom govoru iskoristi neknjiževni termin "gas", koji je specifičan za mlade generacije te je popularizovan kroz rep pjesme. Ovaj termin inače u žargonu predstavlja nešto što ide dobro, što je pozitivno ili jednostavno. Međutim, većina stanovništva u BiH vas vjerovatno neće razumjeti ukoliko im kažete "gas".

Treba napomenuti i da je od termina "gas" nastao i izraz "gaseri", koji označava one koji nose markiranu odjeću, imaju mnogo novca i koriste neprimjerene izraze koji pokazuju njihovu aroganciju.

Ranije je ministar Hurtić također znao pisati objave u umjetničkom duhu pa je prilikom objave svoje fotografije jednom prilikom napisao: "Vuk je vuk. On se ne sakriva. On uvijek vodi".

Inače, društvene mreže su sve popularnije u svijetu političara i funkcionera te se na Facebooku, Twitteru i Instagramu svakodnevno oglašavaju o važnim pitanjima. Međutim, često pokažu svoje neznanje, karakter ili neprimjereno ponašanje usljed neprofesionalnog korištenja društvenih mreža.