Jasno upozorenje
26

Volodimir Zelenski na Dan nezavisnosti: Sve što je Rusija napravila u Ukrajini, sada joj se vraća

F. H.
Foto: Predsjednički ured Ukrajine
Foto: Predsjednički ured Ukrajine
Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski uputio je sunarodnjacima čestitku povodom 33. godišnjice nezavisnosti države te poručio da će se sve što radi u Ukrajini, Rusiji vratiti "kao bumerang" za zlo.

"Danas slavimo 33. dan nezavisnosti Ukrajine. I sve što je neprijatelj donosio na našu zemlju sada se vratilo u njegov dom. A onaj ko je želio pretvoriti našu zemlju u tampon zonu trebao bi razmišljati o tome da spriječi da njegova zemlja postane tampon federacija", naveo je Zelenski.

Zelenski je istakao da je snimio svoje 13-minutno obraćanje u Sumskoj oblasti, blizu granice s Rusijom.

"Sumska oblast. Mohrytsia. Rijeka Psel. Nekoliko kilometara od naše granice. Granica između Ukrajine i ugnjetavanja, između života i smrti. Granica između nezavisne evropske države i terorističke organizacije broj jedan u svijetu”, rekao je.

Zelenski je također naglasio da je Ukrajina iznenadila svijet pokretanjem uspješne vojne operacije u ruskoj Kurskoj oblasti, dok su ruske vlasti još jednom pokazale ravnodušnost prema vlastitim građanima.

"Prije 33 godine Ukrajina je ponovno rođena na kartama svijeta, a danas Ukrajina osvaja srca cijelog svijeta. Inspiriše sve hrabrošću. Služi kao primjer kako se ne treba bojati Putina. I ujedinjuje svijet oko svog ukrajinskog svjetonazora: u 21. stoljeću teroristi bi trebali pronaći svoj račun u Haagu, a ne utjehu u Valdaju. I niko drugi u svijetu neće reći: 'Gdje je Ukrajina?', jer svaki kontinent sada kaže: 'Ukrajina mora pobijediti'", naglasio je Zelenski.

Osim toga, Zelenski je zahvalio svim Ukrajincima i strancima koji brane nezavisnost zemlje i obećao da će Rusija odgovarati za napade na ukrajinski teritorij.

"Ukrajinci uvijek vraćaju svoje dugove. A ko je poželio nesreću našoj zemlji, naći će je u svojoj kući. S kamatama. Ko želi sijati zlo na našoj zemlji, žet će plodove na vlastitom teritoriju.Ovo nije proročanstvo, nije likovanje, nije slijepa osveta; to je uzorak. To je pravda. Bumerang za zlo", poručio je predsjednik Ukrajine.