Nakon strašnih poplava
17

Von der Leyen se obratila u Jablanici: I 20 dana kasnije je bolno iz prve ruke svjedočiti ovoj nesreći

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obišla poplavljena područja u Jablanici, u okviru posjete Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu. Istaknula je da su prizori srceparajući, čak i 20 dana nakon katastrofe te da je EU tu da pomogne.
"Ovdje sam 20. dan nakon nesreće koja je pogodila BiH i još uvijek je bolno posvjedočiti iz prve ruke razmjerama ove nesreće. U mislima sam sa svima onima koji su stradali i izjavljujem saučešće porodicama i prijateljima koji su ostali iza žrtava. Čuli smo da se nažalost sve dešavalo usred noći, gotovo da nije bilo nikakve prilike i mogućnost za spas ovog stanovništva. Nevjerovatno je vidjeti iz prve ruke sve što se dešavalo", poručila je ona.

Osvrnula se na to da je Evropska unija odmah reagovala i pomogla u prvim danima nakon poplava i klizišta, ali i da će nastaviti pomagati u sanaciji u narednom periodu.

"Evropski mehanizam civilne zaštite je odmah aktiviran, pružena je podrška i koristim priliku da se zahvalim svim volonterima i također pripadnicima oružanih snaga različitih zemalja koji su došli ovdje pružiti podršku. EU je svakako tu uz vas, ne samo u ovom prvom periodu, nego i dugoročno u smislu sanacije, obnove i vraćanja života u ova područja. Vi ste naš prijatelj i partner, zemlja koja ima status kandidata i svakako da stojimo uz vas", kazal je Von der Leyen.

Na kraju se zahvalila na gostoprimstvu te je obišla nekoliko najkritičnijih lokacija, kao i željezničku prugu, koja je prilično uništena i za koju će biti potrebno mnogo novca za saniranje. hvala na gostroprimstvu.

U Donjoj Jablanici, predsjednica Von der Leyen je bila u pratnji predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, premijerke Hercegovačko-neretvanskog kantona Marije Buhač, ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša i šefa baze međunarodnih operacija Hercegovačko-neretvanskog kantona Emila Balavca, načelnika Jablanice, Konjica, Kreševa, Fojnice i Kiseljaka, kao i predstavnika spasilačkih snaga.

Sutradan, u petak, 25. oktobra, predsjednica Von der Leyen sastat će se sa Predsjedništvom Bosne i Hercegovine, a nakon toga sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.