Jačanje i podrška
35

Vrijednost 130.000 KM: Kanton Sarajevo donirao četiri vozila MUP-u BPK Goražde

E. A.
MUP-u BPK Goražde danas su predata četiri motorna vozila sa policijskim uređajima vrijednosti oko 130.000 maraka, što je donacija MUP-a Kantona Sarajevo odnosno Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i policijski komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Fatmir Hajdarević izvršili su danas primopredaju četiri službena vozila koja je MUP KS dodijelio na korištenje MUP-u BPK Goražde. Primopredaji je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, a delegaciju su u Goraždu dočekali dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić, predsjedavajući Skupštine BPK Goražde Muradif Kanlić, premijer BPK-a Edin Ćulov, ministar MUP-a BPK Goražde Nusret Hubjer i policijski komesar Damir Bogunić.

To je bio i povod zajedničkog sastanka delegacija izvršne i zakonodavne vladti Kantona Sarajevo i BPK Goražde u zgradi MUP-a, a ovom prilikom najavljen je i nastavak vrlo značajne saradnje kojoj je cilj jačanje i podrška institucija BPK Goražde prevashodno MUP-a.

"Ovo je samo jedan u nizu primjera podrške koju nam daje MUP Kantona Sarajevo, preko svoje vlade, mi u narednom periodu očekujemo i druge oblike pomoći, finansijska sredstva za školovanje novih kadeta na Akademiji pri FUP-u za što je procijenjena vrijednost oko 160 000 maraka", kazao je Nusret Hubjer, ministar unutrašnjih poslova BPK Goražde.

On je naglasio da je MUP BPK Goražde trenutno u fazi drugog konkursa prijema novih policijskih službenika.

"Od traženih 30 trenutno je 24 prošlo sve faze testiranja tako da u narednom periodu očekujemo još ljekarske i sigurnosne provjere. Prijem policijskih službenika i ove godine, kao i prethodni put radimo po metodologiji Kantona Sarajevo, koja je zasnovana na principima transparentnosti, zakonitosti, pravednosti i inovativnosti. Saradnja se nastavlja i kroz druge vidove podrške Vlade Kantona Sarajevo", ističe Hubjer.

Podrška BPK Goražde je strateško opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo naglasio je ovom prilikom Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

"Mi smo još 2019. tokom posjete MUP- u BPK Goražde shvatili da je MUP potkapacitiran i odlučili smo da nešto uradimo po tom pitanju, obezbjedili smo donaciju oko milion maraka vrijednosti opreme, a sada nastavljamo i dalje, donirat ćemo još 40 pištolja, obuku kadeta ćemo finansirati i ono što želimo podcrtati da smo smo sretni da je MUP BPK Goražde preuzeo našu metodologiju odabira policijskih služebnika. Jer, ukoliko taj odabir izvršimo kako treba i u naše redove dovedemo najsposobnije, a ne one koji su putem korupcije došli do policije, mi ćemo imati jaku i sposobnu policiju i imat ćemo sigurno društvo. To je je naš cilj posebno za Goražde koje ima svojom georafskom pozicioniranošću poseban značaj za sve nas", poručio je Katica.

Važnost saradnje istakli su i predsjedavajući Skupštine Kantona Elvedin Okerić i premijer BPK Goražde Edin Ćulov.

Bosansko-podrinjski kanton Goražde nalazi se na tromeđi i blizu državne granice sa Republikom Srbijom i Republikom Crnom Gorom, te je posljednjih godina postao tranzitna ruta za migrante. Zbog deficita adekvatnih vozila, policijskim službenicima ovog kantona otežan je pristup ruralnim terenima prilikom obavljanja službenih radnji. Stoga je Vlada Kantona Sarajevo je, na sjednici održanoj 01.08.2024.godine, donijela Odluku o davanju saglasnosti MUP-u Kantona Sarajevo – Upravi policije da MUP-u BPK-a Goražde dodijeli na privremeno korištenje četiri motorna vozila: Škoda Octavia, Golf 7 (dva vozila) i vozilo marke Ssanygong.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić istakao je da ga posebno raduje kontinuitet koji Vlada Kantona Sarajevo i Skupština pokazuju kada je riječ o podršci ovom kantonu, a što nije bilo slučaj prethodne dvije i po decenije. “Drago mi je što zajedno ispisujemo novu historiju odnosa Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona. Posebno me raduje saradnja na razmjeni iskustva i metodologije prijema novih policijskih službenika na čemu smo u Kantonu Sarajevo ozbiljno radili jer nam je važno da u institucijama za provedbu zakona, na nivou cijele FBIH, rade samo najbolji,” poručio je predsjedavajući Okerić.

Policijski komesar Fatmir Hajdarević je istakao da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo jedna od najopremljenijih u državi i stoga je u mogućnosti pružiti podršku kolegama u BPK Goražde, i to ne samo u materijalno-tehničkim sredstvima. “Mi svakodnevno sarađujemo na razmjeni iskustava, operativnom djelovanju, ostvarivanju kontakata i ne postoji prepreka koju nismo zajedno prevazišli. Oprema koju smo danas uručili će povećati mobilnost policijskih službenika Uprave policije BPK Goražde, omogućiti bolje služenje građanima, kao i turistima i gostima ovog kantona, “izjavio je komesar Hajdarević.

Dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Nezim Alagić izjavio je da smatra da se ovakvim potezima pokazuje da je opredjeljenje politika u Kantonu Sarajevo jačanje sigurnosnih snaga u Bosansko-podrinjskom kantonu.”Nama je to pokazatelj da su preoznata naša nastojanja da uz predan rad i trud postanemo kredibilan partner u uspostavljanju jakih sigurnosnih institucija,” poručio je Alagić.

Premijer BPK Goražde Edin Ćulov je naglasio da je podrška Bosansko-podrinjskom kantonu značajna i sa aspekta razvoja turizma. “Po izgradnji tunela Hranjen vožnja između Sarajeva i Goražda će trajati svega 45 minuta, a Goražde je neotkrivena turistička destinacija i imamo velika očekivanja. Stoga nam je ovakva pomoć itekako značajna kako bismo imali spremnu i opremljenu policiju,” poručio je premijer Ćulov.

Ovakva vrsta saradnje i podrške svakako doprinosi boljem obavljanju poslova i zadataka policijskih službenika MUP-a BPK Goražde, te poboljšanju opće sigurnosne situacije na teritoriji Bosansko- podrinjskog kantona Goražde, a samim tim i Federacije Bosne i Hercegovine.

Delegacije su nakon zvanične primopredaje vozila položile cvijeće i odale počast na spomen-obilježju poginulim pripadnicima policije ispred zgrade MUP-a BPK Goražde, spomen-obilježju komandantu Zaimu Imamoviću i spomen-obilježju ubijenoj djeci Goražda.