Izvještaj za 2019. godinu
67

VSTV sebi preporučio da pojača primjenu najviših etičkih standarda nosilaca pravosudnih funkcija

I. Č.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH sačinilo je Godišnji izvještaj za 2019. godinu u kojem sebi preporučuju da moraju pojačati "odgovornost i primjenu najviših etičkih standarda nosilaca pravosudnih funkcija kako bi efikasnije i u većem obimu procesuirali predmete krivičnog djela korupcije".
Jedna je to u nizu preporuka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) navedenih u Godišnjem izvještaju za 2019. godinu čija bi primjena, kako navode, imala za cilj jačanje vladavine prava i povećanja povjerenja građana u pravosudni sistem BiH.

Pored toga je u preporukama VSTV-a navedeno kako je neophodno da VSTV insistira na stručnom usavršavanju stečajnih sudija u segmentu ekonomskih aspekata stečaja, da uspostavi jaču i kontinuiranu saradnju s ministarstvima pravde, da iskoristi sve potencijale alternativnih načina rješavanja sporova...

Različita percepcija

Godišnji izvještaj VSTV-a za 2019. godinu, koji obiluje hvalospjevima o radu pravosuđa u BiH, umnogome se razlikuje od Izvještaja stručnjaka o pitanjima vladavine prava u BiH Reinharda Priebea koji je predstavljen Evropskoj komisiji.

Reinhard Priebe, nekadašnji njemački sudija i direktor u Evropskoj komisiji, predvodio je ovu inicijativu sa zadatkom da Evropskoj komisiji, te vlastima i javnosti u BiH da mišljenje i preporuke u vezi s vladavinom prava u našoj zemlji.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je u uvodu Godišnjeg izvještaja, u kojem su uglavnom izneseni hvalospjevi o radu VSTV-a, napisao da se kontinuirano bave efikasnošću i kvalitetu pravosudnih institucija.

"VSTV je ovaj dokument, u kojem je između ostalog analiziran i njegov rad, razmotrio na sjednici održanoj 18. i 19. decembra. 2019. godine i usvojio niz zaključaka koji će biti realizirani tokom 2020. godine", najavio je Tegeltija.

Navodi da je VSTV u 2019. godini poduzeo niz aktivnosti usmjerenih na smanjenje broja najstarijih predmeta, povećanje produktivnosti sudija i tužilaca, bolju organizaciju rada u pravosudnim institucijama...

"U toku 2019. tužilaštva su podigla 11.485 optužnica, od čega 225 optužnica za krivična djela korupcije, što je za 3% više u odnosu na broj podignutih optužnica za krivična djela korupcije u 2018. kada je podignuto 218 optužnica", ističe Tegeltija.

Finansiranje VSTV-a

VSTV-u je za 2019. godinu odobren budžet u iznosu od 5.122.000 KM. U okviru navedenog iznosa 5.056.000 KM je planirano za tekuće izdatke a 66.000 KM za kapitalna ulaganja. Izvršenje budžeta u 2019. iznosi 4.758.969 KM, odnosno 93 posto.

VSTV, u skladu sa Zakonom o VSTV-u, može primati sredstva od međunarodnih donatora za operativni budžet i za posebne projekte reforme pravosuđa izvan operativnog budžeta. Sredstva se uplaćuju na poseban račun otvoren u CB BiH.

"Najznačajniji donatori u 2019. su EU, s učešćem od 55 posto u ukupnoj vrijednosti donatorskih sredstava te Švedska, s učešćem od 26 posto. Značajna sredstva izdvojile su Švicarska agencija za razvoj i saradnju i Norveška", navodi se u izvještaju.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić je, međutim, tokom 2019. godine iznosila niz kritika na račun stranih ambasada u Bosni i Hercegovini.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje.