O Ustavnom sudu BiH
200

Vukanović: U NSRS-u je izvršen udar na Dejton, posebno je opasan član tri

M. G.
Vukanović tokom jučerašnje sjednice (Foto: Screenshot)
Vukanović tokom jučerašnje sjednice (Foto: Screenshot)
Poslanik u NSRS-u Nebojša Vukanović komentarisao je odluke koje su jučer usvojene u entitetskoj skupštini a odnose se na neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj.

Tri poslanika Liste za pravdu, čiji je Vukanović predsjednik, nisu podržala Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine u Republici Srpskoj, a sam Vukanović kaže da je ovom odlukom izvršen udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavno-pravni poredak zemlje.

“Ljudi trebaju znati da je Ustavni sud dio Dejtonskog sporazuma i ako vi nešto što je dio Dejtona kažete, to se više neće primjenjivati u RS-u to je opasan presedan”, kazao je Vukanović tokom jučerašnje sjednice.

Nastavio je da svako onaj ko udara na Dejtonski sporazum po njemu neprijatelj ove zemlje, sva tri naroda i svih njenih građana

"Posebno je opasan član tri koji se odnosi na zaštitu lica od krivične odgovornosti propisane krivičnim zakonodavstvom Bosne i Hercegovine", dodao je on.

Istakao je da član tri kaže da će institucije RS-a spriječavati pripadnike SIPA-e ili drugih agencija da djeluju i procesuiraju one koji krše ustavni poredak na teritoriji Republike Srpske.

"To je put u potpunu anarjiju i moglo bi dovesti i do sukoba, tenzija i produbljivanja napetosti. U tome ne želim učestvovati", zaključio je on.