Otkazana sjednica
4

Vuković ponovo nije preuzeo mandat delegata Doma naroda, tvrdi da Novaković Bursać još prima platu

N. Ž.
Foto: I. L./Klix.ba
Nenad Vuković (Foto: I. L./Klix.ba)
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nenad Vuković (PDP) prvi put se obratio iz ove institucije otkad je odlukom CIK-a zvanično potvrđen na ovu poziciju.

Na samom početku je otkrio da je otkazan nastavak sjednice Doma naroda, zakazana za danas u 11 sati.

Kako je ranije za Klix.ba potvrdio delegat u Domu naroda PS BiH Džemal Smajić, Klub Bošnjaka je odlučio ne prisustvovati sjednici zbog činjenice da se na dnevnom redu nalazi prijedlog novog zakona o Ustavnom sudu BiH, a kojeg oni smatraju neustavnim.

Vuković je na press konferenciji istakao zbog čega se ranije nije obraćao medijima po ovom pitanju.

"Imao sam dovoljno strpljenja s obzirom na okolnosti. Želim posebno podvući da sam još 19. jula, kada je odluka CIK-a objavljena u Službenim novinama BiH, trebao biti prisutan na sjednici. Zbog opstrukcije službi u okviru PS BiH i tog izgovora da se nešto nije moglo riješiti od 9 ujutro kada je odluka objavljena do 11 sati kada je počela sjednica, iz tog razloga nisam bio na toj sjednici. Od tada traje moje političko strpljenje, ali danas je red da javnost čuje nekoliko stvari", rekao je Vuković na početku.

Komentarisao je i današnju sjednicu, to jeste zbog čega nije dobio poziv umjesto Snježane Novaković Bursać, koju je zamijenio.

"Ja nisam imao poziv na ovu sjednicu i da je ona bila održana, što je ozbiljan problem. Službeni izgovor je da se ne može mijenjati dnevni red sjednice koja je započeta u martu. Dobio sam obećanje da ću na narednoj sjednici početi s radom kao delegat u ovom tijelu. Ja imam povjerenja u svoju komunikaciju s predsjedavajućim Draganom Čovićem i rekao bih da prihvatam ono što je on rekao i da je on neko ko će držati do svog integriteta i integriteta mjesta predsjedavajućeg Doma naroda PS BiH. Vjerujem da ću za narednu sjednicu, bez obzira kog tipa ona bila, dobiti poziv i učestvovati", rekao je Vuković.

Dalje je rekao da "jedan dio službenika Bosne i Hercegovine ne želi da prekine radni odnos sa Snježanom Novaković Bursać", bivšoj delegatkinji Doma naroda PS BiH koju je, odlukom CIK-a, zamijenio Vuković.

"Dobio sam informaciju da ona i danas prima platu od ove institucije. Ona nije delegat od 19. jula. To je nevjerovatan podatak i nevjerovatna drskost, nepoštovanje institucija i Službenog glasnika. U pitanju je propuštanje službene radnje, koja je doprinijela da se nekome omogući protivpravna korist u vidu isplata iz budžeta Bosne i Hercegovine. Oni koji ovo slušaju znaju o čemu govorim i neka se zamisle svi koji su ušli u tu priču. Govoriti o ovome nisam želio u prethodnom periodu, poštujući sve okolnosti koje sam spominjao prije", kaže Vuković.

Pozvao je Dom naroda da što prije zakaže sjednicu i da se, kako ističe, prekine ova "farsa i bruka" institucija BiH koje ne poštuju odluke drugih državnih institucija.

"Trebamo da počnemo raditi jer imamo puno posla. Ne želim da personalizujem ovo pitanje, nego želim da pitam zbog čega još ove sedmice ne usvojimo zakon o PDV-u kojeg je upravo predložio SNSD. Ja sam spreman reći da ćemo mi to podržati. To su bile i naše incijative iz prethodnih vremena, i taj prijedlog će dobiti podršku opozicije iz oba doma PS BiH. Ali, čemu čekanje? Zašto je to najavljeno, pa se s tim stalo? Da li je to bilo samo za predizbornu kampanju ili je taj prijedlog aktivan? Zašto ne ide u proceduru? Ja pozivam da to bude prva tačka neke nove sjednice", rekao je on.

Dodao je i da postoje i drugi zakoni o kojima se govorilo, a koji su u zastoju. Ponovio je svoj poziv da se zakažu sjednice i usvoje zakoni koje građani čekaju.

"Nikome u BiH nije interes i niko nema koristi od sporosti ovog aparata. Ja sam u nevjerici u posljednja tri mjeseca koliko je ovo spora institucija i koliko ovdje ima mudrovanja i kalkulacija, a koliko se malo radi. Ja sam zainteresovan da se radi i da idemo veoma brzo, zakazujemo sjednice i donosimo zakone", kaže na kraju Nenad Vuković.