Državna vlast
214

Vulić najavila da će SNSD tražiti smjenu Heleza, poručila Trojci: Mnogo ste se prevarili

B. R.
Sanja Vulić, zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Sanja Vulić, zastupnica Predstavničkog doma Parlamenta BiH (Foto: I. L./Klix.ba)
Državna parlamentarka SNSD-a Sanja Vulić je najavila da će njena stranka inicirati smjenu ministra odbrane Bosne i Hercegovine Zukana Heleza (SDP).

Inicijativu za smjenu Heleza je najavila u izjavi za Srnu te je tom prilikom istakla nezadovoljstvo Trojkom (SDP, NiP, NS) kao SNSD-ovim koalicionim partnerom.

"Sevlid Hurtić, a ne Denis Šulić - bila je vaša ucjena, a naš kompromis. Ekipa iz Trojke očigledno smatra mi treba da prihvatimo isključivo pravila koja oni definišu ili njihovi prijatelji iz međunarodne zajednice. Tu su se mnogo prevarili i zaigrali. Niko neće igrati po bilo čijim pravilima. Možemo razgovarati i dogovarati se samo na temelju Dejtonskog sporazuma i dejtonske Bosne i Hercegovine, poštujući njen teritorijalni integritet i suverenitet, i nikako drugačije", kazala je Vulić.

Jučerašnji dolazak predsjednika stranaka Trojke u Banju Luku povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine je nazvala "provokacijom najranjivije kategorije društva u Republici Srpskoj", pripadnika Vojske RS-a.

Vulić je najavila inicijativu za smjenu Heleza nakon što je Helez ranije ove sedmice izjavio da u RS-u postoje paravojni kampovi, što vlasti ovog entiteta poriču. Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) je obavijestila Vijeće ministara da takvi kampovi ne postoje kao i to da u Bosni i Hercegovini ne postoji paravojne formacije.