Stigao je u BiH
209

Vulin opet nije dobio dozvolu bh. vlasti za prelet helikopterom, na Pale morao autom

A. Ku.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin opet nije dobio dozvolu vlasti u Bosni i Hercegovini (BiH) za prelet helikopterom pa je u našu zemlju morao doći službenim vozilom.
Ranije je u izjavi za Klix.ba ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković kazao da Vulin sa sadašnjim stavovima i negiranjem počinjenog genocida u Srebrenici nikad neće dobiti dozvolu za prelet, sve dok se on za to pita.

Iz Vlade Srbije je saopćeno da je Vulin trebao doći na Pale helikopterom kako bi prisustvovao svečanoj liturgiji i lomljenju slavskog kolača povodom proslave Velike Gospojine.

"Iako su kabinet potpredsjednika Vlade Srbije, Ministarstvo vanjskih poslova i Ambasada Srbije uredno i na vreme dostavili sve potrebne informacije i prateću dokumentaciju, čak i naveli svrhu posete, vlasti u Federaciji svojim ćutanjem i neodgovaranjem nisu dale saglasnost za prelet", navodi se u saopćenju,

Ističu da su ispoštovane sve procedure koje se u diplomatiji nalažu i uprkos tome vlasti u Federaciji BiH nisu odgovorile na zahtjev.

"Ministarstvo vanjskih poslova BiH, na čijem je čelu Elmedin Konaković, još jednom nije dalo dozvolu za prelet srpskom potpredsjedniku Vlade Aleksandru Vulinu", zaključuje se u saopćenju.

Međutim, Vulin je jutros na Pale stigao službenim vozilom. Na Palama su postavljeni bilbordi dobrodošlice Vulinu s natpisom: "Dobrodošao kume".