Polako stiže jesen
117

Za dio BiH danas je na snazi narandžasto upozorenje zbog pljuskova, nove padavine već od petka

S. Š.
Padavine najavljene za danas u 12 sati (Izvor: Windy)
Padavine najavljene za danas u 12 sati (Izvor: Windy)
Zbog očekivanih jačih pljuskova Federalni hidrometeorološki zavod izdaje narandžasto upozorenje danas, a upozorenje se odnosi na veći dio Bosne i Hercegovine.

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda obavijestili su da se prognozira lokalna očekivana količina padavina od 30 do 60, ponegdje do 70 litara po kvadratnom metru, što može usloviti pojavu bujičnih poplava te poplava u urbanim područjima.

"Poduzmite mjere opreza i pratite posljednju prognozu vremena. Očekujte ometanja u dnevnim rutinama i budite spremni na prekid aktivnosti na otvorenom", upozorili su također iz FHMZ-a.

Na osnovu dalje prognoze FHMZ-a, postepena stabilizacija i prestanak kiše prognozira se od utorka, a novo pogoršanje očekuje se već od petka.

Nestabilno vrijeme u našoj zemlji zadržat će se od 13. do 24. septembra kada su izgledne česte padavine i niže vrijednosti temperatura zraka.

Do 12. septembra očekivane minimalne temperature zraka u Bosni kretaće se od 12 do 18, u Hercegovini od 15 do 20 stepeni i maksimalnim širom zemlje od 20 do 26 stepeni Celzijusa.

Pad vrijednosti temperatura zraka očekuje se od 13. septembra do 24. septembra.

U tom periodu, jutra u Bosni bit će sa temperaturama od 8 do 13, u Hercegovini od 12 do 17, danju u Bosni i Hercegovini od 17 do 23 stepeni Celzijusa.