Pomoć za građane
0

Za Jablanicu osigurane vakcine protiv tetanusa i antibiotici, stižu sanitetske ekipe iz Mostara

N. Ž.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a Milenko Bevanda u Jablanici je održao sastanak sa direktoricom Doma zdravlja Jablanica dr. Almom Budim Hondo sa kojom je u stalnoj komunikaciji

Nakon što ga je direktorica obavijestila da su u velikoj potrebi za antibioticima i vakcinama protiv tetanusa, ministar je rekao da su te potrepštine odmah osigurane.

"Potrebne su im i dvije sanitetske ekipe iz Mostara, što ćemo također osigurati, a oni će da snabdijevaju lica koja su uključena u poslove oko civilne zaštite", rekao je ministar.

Pogođeni teren obišao je i kantonalni ministar saobraćaja i veza Ivo Bevanda koji se lično uvjerio u razmjene štete na cestama. Najavio je hitnu izradu okvirnih specifikacija šteta na regionalnoj cesti R437, a izvještaj o tome će da podnese Vladi HNK-a.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Adnan Velagić obišao je nastradale objekte OŠ Sulje Čilića i Srednje škole Jablanica, dok do OŠ Seonica i OŠ Parsovići u Konjicu nisu mogli da dođu zbog neprohodnosti puta.

"Srednja škola u Jablanici nije pretrpjela oštećena, dok osnovna ima određene štete zbog plavljenja podrumskih prostorija u kojima je smješten sistem grijanja, odnosno pumpe i kotlovi. Međutim, u poređenju sa izgubljenim ljudskim života, svaka materijalna šteta je minimalna, a i ova nastala na školskim objektima naravno biće sanirana", rekao je Velagić.