Glas građana
480

Anketa / Za kojeg člana Vlade Kantona Sarajevo smatrate da je najbolje radio?

B. R.
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Vlada Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Bliži se kraj mandata aktuelnog saziva Vlade Kantona Sarajevo, kojeg su činili kadrovi NiP-a, SDP-a i NS-a, a od kojeg je veliki broj građana imao velika očekivanja. U anketi vas pitamo za kojeg člana vlade smatrate da je najbolje radio.

Trenutni saziv je imenovan u januaru prošle godine, i to nakon što je sazivu prije njega, kojeg su činili kadrovi SDA, DF-a i SBB-a, izglasano nepovjerenje. Riječ je o sazivu čiji je mandat trajao od marta 2020. do januara 2021.

Od početka 2019. do marta 2020. vlast su činili NiP, SDP, NS, DF, SBB i NES. Dakle, NiP, SDP i NS su najduže na vlasti. Pandemija koronavirusa je znatno utjecala na rad vlade, onemogućavajući ili usporavajući ono što je planirano da se uradi.

Edin Forto (NS) je u dva saziva vlade premijer Kantona Sarajevo. Kao i premijer svake druge vlade, odgovoran je za koordiniranje u radu ministara, predlaganje odluka i predstavljanje u javnosti.

Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo (Foto: T. S./Klix.ba)

Shodno funkciji, predvodio je primjenu programa od nekoliko stotina mjera, oko kojeg su se usaglasile vladajuće stranke. Dojam je da je posebno bio angažovan na projektima za javni prijevoz, urbanizam, privredu i kulturu. Zajedno s kantonalnim ministrom radio je na tome da Kanton Sarajevo osigura učešće Bosne i Hercegovine na jednom od najznačajnijih međunarodnih sajmova - EXPO-u, zbog toga što državna vlast to nije osigurala učešće, a trebala je.

Radio je i na tome da Kanton Sarajevo osigura vakcine protiv koronavirusa. Kanton Sarajevo je jedini kanton koji je pokušao u tome i bio je blizu toga da u tome uspije. Kantonalna vlada krivi entitetsku zašto se nije uspjelo u tome. Fortin mandat su obilježile i pojedine izjave, za koje pojedini smatraju da nisu bile primjerene.

Davor Čičić (SDP) je ministar finansija. Biti ministar finansija i nije toliko zahvalno s obzirom na to da je riječ o poslu u kojem rezultati rada nisu toliko javno vidljivi. I kada su vidljivi, potrebno je izvjesno vrijeme da bi oni bili uočljivi i osjetni.

Davor Čičić, ministar finansija (Foto: I. Š./Klix.ba)
Davor Čičić, ministar finansija (Foto: I. Š./Klix.ba)

Najznačajnija obaveza ministra finansija jeste da brine o potrošnji iz budžeta te da koordinacijom između ministarstava osigura izbalansiran budžet.

Samir Avdić (NiP) je ministar kulture i sporta. Znatan dio njegove nadležnosti odnosi se na to koje će organizacije, ustanove iz kulture i sporta te manifestacije dobiti novčanu podršku Kantona Sarajevo. Kao što je to bio slučaj i prethodnim ministrima, i Avdiću su pojedini spočitavali kako je to činio. Među njima je bio i organizator tradicionalnog Jazz Festa Edin Zubčević smatrajući da je ovom festivalu neopravdano uskraćena podrška.

Samir Avdić, ministar kulture i sporta (Foto: D. S./Klix.ba)
Samir Avdić, ministar kulture i sporta (Foto: D. S./Klix.ba)

Pohvalno je što je Avdić nastavio podržavati i ustanove kulture za koje Kanton Sarajevo nije nadležan, a to se prije svega odnosi na one o kojima bi državna vlast trebala da brine.

Podržavani su sportisti koji su Bosnu i Hercegovinu predstavljali na evropskim i međunarodnim takmičenjima. Međutim, sigurno je da se u sportu moglo i više od toga uraditi.

Darja Softić Kadenić (NS) je je od juna prošle godine ministrica pravde i uprave, i to nakon što je Lejla Brčić (NS) podnijela ostavku. Dakle, njen mandat je kraći od mandata većine aktuelnih ministara. Softić Kadenić je odgovorna za funkcionisanje javne uprave, borbu protiv nepravilnosti, poput korupcije i nepotizma.

Darja Softić Kadenić. ministrica pravde i uprave (Foto: T. S./Klix.ba)
Darja Softić Kadenić. ministrica pravde i uprave (Foto: T. S./Klix.ba)

Među njenim značajnijim projektima jeste početak uvezivanja Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda u Sarajevu i CIPS baze podataka MUP-a Kantona Sarajevo. Time će biti dosta olakšano dobijanje ličnih podataka.

Do objavljivanja ovog teksta nije usvojen zakon o sprečavanju nepotizma i stranačkog zapošljavanja, od kojeg je vlast imala velika očekivanja. Nije poznato ni šta je s inicijativom da se ustavom zaštiti pitka voda u Sarajevu, a za šta je nadležno Ministarstvo pravde i uprave. Ustavnom zaštitom bi se onemogućila privatizacija vode.

Adnan Delić (NiP) je ministar privrede. Riječ je o jednom od ministarstava koje najviše javno predstavlja svoj rad, uz Ministarstvo saobraćaja. Velika obaveza ovog ministarstva bilo je da osigura podršku privrednicima i radnicima usljed krize izazvane pandemijom. Osim toga, nastavilo se s podrškom u zapošljavanju, posebno ugroženih kategorija stanovništva.

Adnan Delić, ministar privrede (Foto: D. S./Klix.ba)
Adnan Delić, ministar privrede (Foto: D. S./Klix.ba)

Delić je predvodio organizaciju učešća Bosne i Hercegovine na EXPO-u. Veliki je broj i onih koji smatraju da je pohvalno što je pokrenuo aktivnosti na otvaranju tvornice peleta, koja će biti u kantonalnom vlasništvu. Pokrenuto je i formiranje one stop shop šaltera za privrednike te formiranje kantonalne agencije za privlačenje investicija i privatizaciju.

Opozicija tvrdi da su se desile nezakonitosti tokom organizacije EXPO-a. Delić je zloupotrijebio zvaničnu Facebook stranicu Vlade Kantona Sarajevo za izražavanje ličnih stavova o Povorci ponosa. Organizacije za zaštitu okoliša mu spočitavaju da namjerava smanjiti područje vodozaštitne zone te da nedovoljno radi na zaštiti šume.

Enver Hadžiahmetović (NiP) je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. U odnosu na ranije ministre, Hadžiahmetović ima znatno veće ovlasti, jer su spojeni Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i Ministarstvo komunalne privrede i infrastrutkture.

Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (Foto: I. Š./Klix.ba)
Enver Hadžiahmetović, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša (Foto: I. Š./Klix.ba)

U toku Hadžiahmetovićevog mandata nastavljeno je s poboljšanjem energetske učinkovitosti zgrada javnih ustanova i institucija. To se čini u saradnji s međunarodnim partnerima. Mladi su podržani subvencijama pri kupovini stana, a od ove godine bit će, takođe subvencijom, podržani i mladi koji su zakupili stan. Najavljeno je da će se nastaviti subvencionirati i plaćanje plina.

Ministar Hadžiahmetović je, također u saradnji s međunarodnim partnerima, odlučio da se subvencionira kupovina certificiranih peći za grijanje i toplotnih pumpi, a u svrhu smanjenja zagađenja zraka.

Uprkos obećanjima, još nije usvojen novi urbanistički plan za Sarajevo. Hadžiahmetović je kritikovan i zbog toga što je ukinuta odluka o zaštiti vjetrokoridora, području za koje je utvrđeno da je važno u protoku zraka. Pojedini tvrde da je to učinjeno kako bi se omogućila gradnja visokih zgrada, za koje je studijom utvrđeno da mogu doprinositi zagađenju zraka u Sarajevu. Postojali su i problemi prilikom odvoza smeća.

Adnan Šteta (SDP) je ministar saobraćaja. Ovo je ministarstvo čiji je rad najvidljiviji u javnosti. Tokom Štetinog mandata počela je nabavka i isporuka novih trolejbusa, kupljeni su novi tramvaji, počela je rekonstrukcija tramvajske pruge, izgledno je da će početi gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice, pokrenute su aktivnosti na realizaciji projekta adaptivnog upravljanja saobraćajem, počelo se s uvođenjem unificiranih elektronskih karata u javnom prijevozu, omogućeno je da učeničke, studentske i penzionerske mjesečne karte važe kod oba prijevoznika, javni prijevoz je dobio videonadzor, pokrenute su aktivnosti za formiranje novog preduzeća za javni prijevoz i za restrukturiranje preduzeća GRAS.

Adnan Šteta, ministar saobraćaja (Foto: I. L./Klix.ba)
Adnan Šteta, ministar saobraćaja (Foto: I. L./Klix.ba)

Poteškoće postoje u gradnji saobraćajnica, posebno transverzala. Resorni ministar tvrdi da pravne i druge prepreke ne dozvoljavaju bržu gradnju, dok pojedini smatraju da je gradnja mogla biti brža. Također, pojedini smatraju da je rekonstrukcija tramvajske pruge mogla biti također nešto brža.

Admir Katica (NiP) je ministar unutrašnjih poslova. I od njega, kao i od svakog prethodnog ministra, očekivalo se da će znatno poboljšati sigurnosnu situaciju. Većina građana misli da sigurnosna situacija već duže vrijeme nije zadovoljavajuća.

Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova (Foto: T. S./Klix.ba)
Admir Katica, ministar unutrašnjih poslova (Foto: T. S./Klix.ba)

No, Katica je, pozivajući se na statističke podatke, u javnim istupima naglašavao da se ona poboljšava. Ministar je u čijem je mandatu pokrenuto formiranje helikopterske jedinice pri policiji, tj. kupovina policijskog helikoptera. Resorni ministar je kritikovan zbog toga što pojedini smatraju da će helikopter, koji se namjerava kupiti, biti preplaćen.

Pokrenuo je i proceduru nabavke kamera koje će policajci nositi na uniformama, što je javnost ocijenila kao pozitivnim. Započeto je i unapređenje videonadzora. Dok on tvrdi da postupak zapošljavanja policajaca nikada nije bio transparentniji, politički protivnici tvrde suprotno.

Poteškoće u njegovom radu predstavljali su mu zdravstveni problemi.

Omer Osmanović (NiP) je ministar za boračka pitanja. Zadužen je za podršku boračkoj populaciji i njihovim porodicama te za obilježavanje događaja posvećenih održanju sjećanja na odbranu Bosne i Hercegovine tokom posljednjeg rata. Na njegov rad, bar javno, nije bilo zamjerki.

Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja (Screenshot: TVSA)
Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja (Screenshot: TVSA)

Naida Hota-Muminović (NiP) je ministrica odgoja i obrazovanja. Za razliku od prethodnih ministara, isključivo je odgovorna za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, jer je formirano posebno ministarstvo za visoko obrazovanje.

Dobar dio njenog mandata bio je posvećen kako organizovati nastavu tokom pandemije. Nastavilo se s sufinansiranjem pohađanja privatnih vrtića, kako bi što više djece bilo u predškolskom obrazovanju. Za učenike od 5. do 9. razreda osigurani su besplatni udžbenici, a i svi učenici bi trebali dobiti besplatan javni prijevoz.

Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje (Foto: Vlada KS)
Naida Hota Muminović, ministrica za odgoj i obrazovanje (Foto: Vlada KS)

Nastavljeno je s kurikularnom reformom. Pojedini su upravo mišljenja da se moglo mnogo više uraditi na kurikularnoj reformi koja će značiti velike promjene u školstvu Kantona Sarajevo. Dio roditelja, sindikati i opozicija imali su zamjerke na rad Hota-Muminović.

Aleksandra Nikolić je ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade, i to kao nestranački kadar. Za ministricu je imenovana u oktobru prošle godine, nakon što je Melika Husić Mehmedović podnijela ostavku na tu funkciju.

Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade (Foto: Vlada KS)
Aleksandra Nikolić, ministrica za nauku, visoko obrazovanje i mlade (Foto: Vlada KS)

Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade je formirano u januaru 2021. i ranije nije postojalo. Institucionalno se još razvija, što ministrici po sebi predstavlja poteškoću.

Najveći izazov za Nikolić jeste novi zakon o visokom obrazovanju, kojem se dio studenata i akademskih radnika protivi. Husić Mehmedović je podnijela ostavku upravo nakon što zakon nije usvojen.

Međutim, aktuelna ministrica je uspjela dobiti skupštinsku većinu za usvajanje nacrta ovog zakona, a utvrđen je i prijedlog zakona. Značajno je i to što je tokom njenog mandata riješeno pitanje finansiranja Zemaljskog muzeja. Nadležni tvrde da je time, što je Zemaljski muzej postao nastavna, naučna i umjetničko-istraživačka baza Univerziteta u Sarajevu (UNSA) trajno riješeno pitanje finansiranja ovog muzeja.

Ivana Prvulović (NiP) je ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice. Njen mandat obilježit će odluka da porodiljske naknade u Kantonu Sarajevu iznose 1.000 KM, što su mnogi pozdravili. Uvećan je i iznos za dječiji dodatak za porodice s troje ili više djece, a uvećane su i socijalne naknade.

Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice
Ivana Prvulović, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice

Haris Vranić (SDP) je ministar zdravstva. Na ovom ministarstvu bio je najveći teret tokom pandemije, tako da je odgovornost ministra bila utoliko veća. Poteškoće su predstavljali i loši odnosi između Vranića i direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) Sebije Izetbegović.

Za podsjetiti je da se njegov prethodnik, Rusmir Mesihović (DF) naprosto povukao s funkcije, i to u jeku pandemije.

Haris Vranić, ministar zdravstva (Foto: T. S./Klix.ba)
Haris Vranić, ministar zdravstva (Foto: T. S./Klix.ba)

U Vranićevom mandatu širom kantona otvoreni su drive in punktovi za testiranje na koronavirus, organizovana je masovna vakcinacija protiv koronavirusa te će Kanton Sarajevo biti prvi u Bosni i Hercegovini u kojem će se vršiti vakcinacija protiv raka grlića maternice. Vranić je predvodio nastojanje da Kanton Sarajevo nabavi vakcine protiv koronavirusa kada viši nivoi vlasti nisu uspijevali u tome.

U Kantonu Sarajevo je uvjerljivo najviše potpuno vakcinisanih protiv koronavirusa - 60 posto stanovništva.

Opozicija sumnja da su se tokom njegovo mandata desile nezakonitosti prilikom određivanja liste osnovnih lijekova. Od njega se očekuje i to da se jasno utvrdi ko je odgovoran za smrt djevojčice Džene Gadžun tokom operacije u jednoj od privatnih zdravstvenih ustanova.

Napomena: Anketa je zatvorena 30. jula u 13:25 sati.