Podijeljena mišljenja
157

Za potrebe parkinga u krugu zeničke bolnice ruše stabla

E. M.
Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj
U krugu Kantonalne bolnice Zenica već nekoliko dana se izvode radovi na izgradnji novih parking mjesta uz naplatu JP Parking servis grada Zenice. Ništa u tome ne bi bilo sporno da građani ne svjedoče uništavanju borova i drveća ispod bolničkih soba.

Problem stacionarnog saobraćaja u krugu zeničke bolnice postoji već neko vrijeme, a neorganizovani sistem itekako je zahtijevao regulisanje i ovog segmenta koji je na zemljištu Grada Zenice.

Informacija da će sistem biti uređen izgradnjom novih parking mjesta, uz naplatu, Javnog preduzća Parking servis grada Zenice, obradovao je mnoge, prvenstveno uposlenike bolnice i građane koji dolaze u ovu ustanovu po određene usluge. Dnevna karta će biti 2 KM, a sat vremena 0,50 KM.

Kantonalna bolnica Zenica naplaćivala je ranije parking u krugu bolnice, a to je zaustavljeno kada je zemljište pripalo Gradu Zenica i kada je gradonačelnik Fuad Kasumović kazao da ta "pljačka građana mora prestati". Tada je najavio i besplatan parking za građane.

"To je zemlja svih građana i moji građani neće plaćati parking. Bolnica služi da se tamo liječe građani, a ne da se pljačkaju putem naplate parkinga koji je na gradskom zemljištu", kazao je Kasumović na jednoj od sjednica Gradskog vijeća Zenice.

Međutim, ono što se već nekoliko dana radi u krugu zeničke bolnice zabrinulo je mnoge, prvenstveno pacijente. Na društvenim mrežama jutros je objavljen snimak obaranja stabla bora, a zelene površine i drveće koji su bili osvježenje u krugu bolnice sada će biti zamijenjene asfaltom i parking mjestima koji će biti direktno ispod prozora pacijenata.

Dio građana smatra da je parking neophodan te da će cijene biti pristupačne, a drugi ipak smatraju da se trebalo uraditi na drugi način, lokaciji bez narušavanja pogleda iz bolničkih soba.

Iz Ekoforuma Zenica su kazali da "zeleni grad" nastavlja s uništavanjem zelenila.

"Gradska uprava Zenice često ističe titulu 'zelenog grada' koju ovaj grad uopšte ne zaslužuje. Svjedoci smo sve češćeg uništavanja zelenih površina i sječe drveća u gradu kako bi se stvorio prostor za nove zgrade ili parkinge. Sa samo malo pažljivijim planiranjem i projektovanjem, to se drveće moglo sačuvati, ali za to nadležni nemaju sluha. Trg BiH, Trg rudara, kantonalna bolnica, 'tribine' na Kamberovića polju, Jalija, samo su neki od primjera uništavanja drveća, jer je onima koji vode ovaj grad draži beton i asfalt od zelenila", kazao je Samir Lemeš iz Ekoforuma Zenica.

Kako Klix.ba saznaje gradnja nove bolnice u krugu aktuelne Kantonalne bolnice Zenica još uvijek je na čekanju jer Grad Zenica još nije dao saglasnost iako je u martu ove godine načelno bio postignut dogovor.