Ništa od stabilizacije
41

Za vikend stiže promjena vremena koja će sniziti temperature za 15 stepeni, moguć i snijeg

I. Sa.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano vrijeme, dok nas za vikend očekuje promjena.

Temperature zraka izmjerene u 8:00 sati iznosile su: Bjelašnica 8; Sokolac 9; Srebrenica 13; Ivan Sedlo i Zenica 14; Zvornik 15; Bugojno, Široki Brijeg i Tuzla 16; Mostar, Sarajevo i Trebinje 17; Bijeljina, Doboj, Drvar, Livno i Prijedor 18; Jajce 19; Bihać i Gradačac 21; Banja Luka i Neum 22; Sanski Most 23°C.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 30 stepeni.

U subotu stiže jače naoblačenje sa zapada koje će usloviti kišu i pljuskove širom zemlje. Prvo će u jutarnjim satima zahvatiti područje Krajine i tokom dana postepeno se pomjerati prema istoku i jugu. Jače padavine se očekuju na zapadu, sjeveru, sjeverozapadu i centralnim područjima Bosne. Moguća je i slaba grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog smjera. U sjevernim područjima vjetar je sjevernog smjera. U večernjim satima u cijeloj zemlji vjetar mijenja smjer na sjever. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 14 i 20 stepeni, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25, u sunčanijim područjima do 28 stepeni.

U nedjelju u Bosni pretežno oblačno prije podne, a postepeno smanjenje oblačnosti u drugom dijelu dana. Pretežno oblačno će se zadržati na istoku, sjeveroistoku i dijelu centralne Bosne. Glavnina padavina u Bosni je prije podne, dok u drugom dijelu dana uglavnom u oblačnijim područjima biće još slabe kiše.

Na vrhovima planina će padati i snijeg. U većem dijelu Hercegovine razvedravanje u jutarnjim satima. Oblačnije sa slabom kišom na sjeveru Hercegovine. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera. U Hercegovini i jugozapadu Bosne umjereno jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 8 i 12 stepeni, na jugu zemlje do 16. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 10 i 15 stepeni, a na jugu zemlje od 19 do 23 stepena.

U ponedjeljak će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim satima po kotlinama i uz riječne tokove će biti magle i niske oblačnosti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između jedan i pet stepeni, na jugu zemlje do 11. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 17 stepeni, na jugu zemlje do 20 stepeni.

Kako navodi Bh. meteo, u nedjelju će biti osjetno hladnije uz sjeverac i buru te dnevne temperature koje će biti niže za 15-ak stepeni.

Nagla promjena temperature, kao i obično biće praćena padavinama koje nam stižu za vikend, a do tada pretežno sunčano vrijeme. Dugotrajne stabilizacije vremena nema na vidiku. Oktobar nastavlja u ritmu septembra, a a sada bez najave Miholjskog ljeta, piše Bh. meteo.