Odgovor iz SDA
96

Zahiragić stao u odbranu Kapidžića: Iza SDP-ovog zahtjeva za njegovu smjenu stoji građevinska mafija

B. H.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Potpredsjednik SDA i delegat u Domu naroda Federacije Bosne i Hercegovine Haris Zahiragić komentarisao je zahtjev koji je SDP uputio Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za smjenu Faruka Kapidžića (SDA) iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.
Zahiragić je kazao kako je zahtjevu SDP-a za smjenom prethodila "anonimna prijava".

"Tome je prethodila "anonimna prijava" za sukob interesa dostavljena Uredu Vlade KS za borbu protiv korupcije, a na čijem čelu je još jedan ekspert, doduše ovaj je sa Fakulteta za sport i tjelesni odgoj. Ured je vladin, zbog toga im je premijer KS de iure šef, a de facto im je šef Elmedin Konaković, a koji je i osnovao taj Ured kada je bio premijer KS ispred SDA i na njegovo čelo postavio svoga kolegu sa FASTO-a", poručio je Zahiragić.

Dodao je kako onda ne čudi da je taj "paraured utvrdio da postoji sukob interesa u ovom slučaju", i poručio kako je Komisija kao takva stručno tijelo, a nikako ne izvršna funkcija.

"S druge strane, Isti taj Ured ne vidi sukob interesa u činjenici da mnogi zastupnici i vijećnici Trojke paralelno obnašaju nekoliko javnih funkcija u isto vrijeme, ali o tom po tom", dodao je Zahiragić.

Prema njegovom mišljenju iza svega stoji građevinska mafija "koja je ovladala Sarajevom".

"Međutim, nema ovo veze sa Kantonalnim odborom SDP-a, niti sa NIP-ovim parauredom, nego sa građevinskom mafijom koja je ovladala čitavim Kantonom Sarajevo, a samo im je Faruk Kapidžić dia, kao član državne Komisije, prepreka da i ono malo prostora što je ostalo slobodno i ono malo zelenila što nam je ostalo u ovom gradu, pretvore u beton i armature sa ciljem pranja sumnjivog novca", istakao je Zahiragić.

Podsjećamo, Predsjedništvo Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo uputilo je zahtjev Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za smjenu Faruka Kapidžića (SDA) iz Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Poručuju da Kapidžić svojim političkim utjecajem kao predsjednik Kantonalnog odbora SDA Sarajevo, kontinuiranim lošim radom, kao i sukobom interesa ne može kvalitetno doprinijeti radu u ovoj instituciji.

Ovim potezom sarajevskog SDP-a sada je loptica prebačena prije svega na Denisa Bećirovića, od kojeg će očekivati da povuče pitanje smjene Kapidžića, za što će morati dobiti podršku i ostalih članova Predsjedništva BiH.