Izostalo objašnjenje
348

Zahiragić traži od Predsjedništva BiH da predloži smjene odgovornih za ulazak vojnika iz Srbije u BiH

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što su pripadnici Vojske Srbije održali svečani defile kroz Prijedor povodom obilježavanja 82. godine od bitke na Kozari oglasio se potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH Haris Zahiragić.
Ministarstvo iz Republike Srpske ih je pozvalo kao kadete, a s njima su došli i pojedini profesori, od kojih jedan ima visoki potpukovnički čin.

Zahiragić podsjeća da su odgovori nadležnih izostali i jučer i danas.

"Ambasada Srbije je informisala Ministarstvo vanjskih poslova i ministra Konakovića da će Vojska Srbije doći u BiH, a pretpostavljam da je on taj akt putem Ministarstva sigurnosti proslijedio Graničinoj policiji. Ministar Konaković je morao poslati taj akt Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a koje je putem Ministarstva odbrane ili OSA-e moralo zabraniti ulazak Vojske Srbije te o tome informisati Srbiju", navodi Zahiragić.

Dodaje da izjava ministra odbrane Zukana Heleza da kadeti nisu vojska, nije tačna.

"Takva izjava je katastrofalna relativizacija opasnog presedana i potvrđuje sve što smo odveć znali, da taj čovjek nije kapacitiran biti ministar ozbiljnog i važnog Ministarstva odbrane. Također, njegova izjava o tome kako on ne zna šta se desilo te da provodi istragu da li se takvo nešto uopšte desilo, govori o potpunom izostanku rada i koordinacije državnih organa, a posebno onih koji su zaduženi za sigurnost", ističe Zahiragić.

Kaže i da je posebna tema tema to da li je OSA imala pravovremenu informaciju.

"Da li je obavještajna služba Oružanih snaga BiH imala pravovremenu informaciju ili su i oni, kao i mi, za ovo saznali iz medija? Ambasada Srbije je Konakovića informisala eksplicitno da će kadeti i predstavnici Vojske Srbije preći granični prijelaz te da će nakon toga posjetiti Bratunac i Prijedor. Pa pitam Konakovića, kakve veze ima Vojska Srbije sa bitkom na Kozari? Kakve veze ima Bratunac sa Kozarom ikada, a posebno pet dana prije dženaze i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici? Zašto sam sebi nije postavio ova pitanja, ako mu već sama činjenica da Vojska Srbije ulazi na teritoriju naše Države nije dovoljno sporna i alarmantna", naglašava Zahiragić.

Ipak, kako navodi, ne očekuje da nakon ovog skandala i propusta svi odgovorni podnesu ostavke.

"Međutim, očekujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zakaže hitnu sjednicu, utvrdi sve odgovorne za ovaj skandalozni i opasni propust, te da formalno predloži njihove smjene", kaže Zahiragić.