Vlada FBiH
46

Zahtjeve za jednokratnu pomoć u Goraždu zatražila tek trećina nezaposlenih

E. A.
Foto: E. A./Klix.ba
Foto: E. A./Klix.ba
Otprilike 1.000 nezaposlenih osoba sa područja BPK Goražde u proteklih mjesec dana podnijelo je zahtjev za jednokratnu novčanu pomoć Vlade FBiH u iznosu od 100 maraka.

Kantonalna Služba za zapošljavanje produžila je rok za prijavu do kraja naredne sedmice, potvrdio je v.d. direktora Emir Obarčanin.

"Prvobitno su stvorene velike gužve zbog otvaranja žiro računa u bankama, jer mnoge nezaposlene osobe nemaju žiro račune pa su direktori kantonalnih službi od federalne vlade zatražili da se rok produži, tako da je to ispoštovano, rok je do 4. novembra", kaže Obarčanin.

On pojašnjava da je zahtjeve podnijela tek trećina od ukupnog broja nezaposlenih u ovom kantonu, odnosno 1.000 od ukupno 2.900 osoba koliko se nalazi na evidenciji Službe za zapošljavanje.

"Sada nema gužvi i očekujemo još najmanje 200 do 300 zahtjeva, tako da će vjerujemo kao i u drugim službama, otprilike 50 do 60 posto nezaposlenih osoba da se prijavi za ovu jednokratnu novčanu pomoć", kaže Obarčanin.

Pravo na jednokratnu novčanu naknadu imaju i osobe koje su po evidenciji imale status nezaposlene osobe na dan 31. augusta 2022. godine, nakon čega su eventualno stupile u radni odnos.