Mehmedovićev i SDA-ov
64

Zakazana sjednica Predstavničkog doma BiH, pred zastupnicima dva prijedloga dopuna Izbornog zakona

N. Ž.
Parlamentarna skupština BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Parlamentarna skupština BiH (Foto: T. S./Klix.ba)
Za srijedu, 28. augusta, zakazana je 21. redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a ukupno se na dnevnom redu nalazi 25 tačaka.

Najznačajnije tačke vežu se za Izborni zakon Bosne i Hercegovine, a riječ je o tačkama 3. i 4., odnosno prijedlozima za dopunu ovog zakona.

Prvi prijedlog su podnijeli zastupnici iz Kluba SDA: Amor Mašović, Safet Kešo, Denijal Tulumović, Šemsudin Dedić, Edin Ramić, Nermin Mandra, Midhat Čaušević i Šerif Špago.

Prema ovom prijedlogu, građani koji su 1991. godine bili prijavljeni u jednoj općini, a sada žive u drugoj, imali bi pravo da biraju u kojoj će jedinici glasati.

Kako su pojasnili u prijedlogu, zastupnici Kluba SDA kažu da bi se ovako omogućilo puno biračko pravo svim građanima BiH dok se u potpunosti ne provede Aneks 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma o održivom povratku.

Drugi prijedlog podnio je Šemsudin Mehmedović, predsjednik stranke Naprijed. Prema njegovom prijedlogu, u svakom gradskom ili općinskom vijeću bi najmanje jedan član bio Bošnjak, Srbin, Hrvat i pripadnik Ostalih. Predložena promjena bi se aplicirala na Skupštinu Brčko Distrikta.

Pored ove dvije dopune zakona, državni parlamentarci će raspravljati o brojnim izvještajima, te o davanju saglanosti za tri međunarodna sporazuma.