U funkciji naredne godine
17

Zapadnohercegovački kanton će dobiti prvu sigurnu kuću, potpisan ugovor o izgradnji

A. Ku.
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
U Gradskoj upravi Ljubuški federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić potpisao je ugovor za dodjelu sredstava za izgradnju i opremanje prve sigurne kuće u Zapadnohercegovačkom kantonu.

Ugovor su, u prisustvu potpredsjednika Vlade FBiH i ministra finansija Tonija Kraljevića, s minstrom Delićem potpisali gradonačelnik Ljubuškog Vedran Markotić i direktor Centra za socijalni rad Ljubuški Viktor Grbavac. Potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Ljubuški Tihomir Kvesić te članovi gradske uprave.

Vrijednost projekta sigurne kuće iznosi oko 2,5 miliona KM, dok je vrijednost danas potpisanog ugovora 500.000 KM.

Grad Ljubuški osigurao je zemljište, potrebne dozvole i projektnu dokumentaciju, a završetak projekta planiran je do kraja naredne godine.

"Ovo je prvi put da se u Bosni i Hercegovini osniva sigurna kuća za smještaj žrtava nasilja čiji je osnivač Centar za socijalni rad, odnosno u ovom slučaju Grad Ljubuški. Pokretanjem ovog projekta Grad Ljubuški još jednom pokazuje da je vodeći primjer kako se na sistemski i kvalitetan način brine o najranjivijim skupinama našeg društva, obzirom da su zaokružili takoreći paket socijlanih usluga za sve ranjive skupine društva, počev od centra za rani rast i razvoj, preko centra za djecu i odrasle s teškoćama u razvoju do sigurne kuće za žrtve nasilja", izjavio je za lokalne medije federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić, čestitajući Gradu Ljubuškom.

Gradonačelnik Vedran Markotić izrazio je zahvalnost na podršci Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, kao i na podršci ministra finansija Tonija Kraljevića, koji je inicirao osiguravanje sredstava u federalnom budžetu za osnivanje sigurne kuće u Ljubuškom.

"Sigurna kuća bit će otvorena za korisnike s područja cijelog Zapadnohercegovačkog kantona, a možda i šire, u zavisnosti od potreba. Na zemljištu pored Crvenog križa i javne kuhinje izgradit ćemo zgradu, gdje će prizemlje koristiti Centar za socijalni rad, a gornji spratovi će biti opremljeni stanovima za smještaj žrtava nasilja. Planiramo završetak radova i početak rada do kraja naredne godine", istaknuo je Markotić, pohvalivši saradnju sa federalnim nivoom vlasti u projektima socijalne zaštite.

Viktor Grbavac, direktor Centra za socijalni rad Ljubuški, dodao je:

"Ovo je snažna poruka svim žrtvama porodičnog i vršnjačkog nasilja da nisu napušteni i da postoje ustanove koje brinu o njima. Ponosni smo što osnivamo prvu sigurnu kuću u Zapadnohercegovačkom kantonu, uz veliku podršku i pomoć federalne vlade."