Sud BiH čeka Tužilaštvo
148

Zašto bh. tužilaštvo i sud još ne podižu potjernicu za bjeguncem Zoranom Galićem: Bez nje nema ni izručenja

N. Ž.
Zoran Galić
Zoran Galić
Zamjenik direktora državne Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zoran Galić se već nekoliko dana nalazi u bjekstvu u susjednoj Hrvatskoj. On je trebao biti uhapšen tokom akcije "Kings", koju je SIPA sprovodila 10. jula, ali je pobjegao kod susjeda.
Bez obzira na to što je trebao biti uhapšen i što je poznato da se nalazi u Hrvatskoj, još za njim nije izdata međunarodna potjernica.

Kako su iz Suda Bosne i Hercegovine rekli u odgovoru na upit Klix.ba, na potezu je Tužilaštvo BiH.

"Sud do ovog trenutka nije zaprimio prijedlog Tužilaštva BiH za izdavanje potjernice prema navedenom licu", stoji u odgovoru na naš upit.

Međunarodna potjernica je važna zbog Ugovora između Bosne i Hercegovine i Hrvatske o izručenju, potpisanog 2012. a ratifikovanog 2013. godine.

Prema ovom ugovoru, Galić bi trebao biti izručen našoj zemlji, iako ima dvojno državljanstvo.

"Izručenje vlastitih državljana u svrhu krivičnog gonjenja dopustit će se ako su ispunjeni uslovi propisani ovim Ugovorom za krivična djela organiziranog kriminala, korupcije i pranja novca za koja je prema pravu obje države ugovornice propisana kazna zatvora ili mjera koja uključuje oduzimanje slobode u trajanju od četiri godine ili teža kazna", piše u članu 7, stavu 1 ovog međunarodnog ugovora.

Nadležno tijelo za izručenje je Ministarstvo pravde BiH, koje je u odgovoru na upit našeg portala odgovorilo da čeka nadležne institucije kako bi se pokrenuo proces, misleći na Tužilaštvo i Sud BiH.

"Sukladno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u predmetima međunarodne pravne pomoći nikada ne postupa samoinicijativno, već isključivo na zahtjev mjerodavnih pravosudnih ili policijskih tijela. Uvidom u računarski sustav ovog Ministarstva kod nas nije zaprimljen i evidentiran predmet s imenom navedene osobe. Ako i kad taj predmet bude zaprimljen Ministarstvo pravde BiH će postupati u sukladu sa zakonom, te važećim ugovorima", stoji u odgovoru Ministarstva pravde BiH.

Podsjetimo, Galić je obuhvaćen istragom zbog sumnje u izvršenje krivičnih djela: primanje dara i drugih oblika koristi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja, u periodu dok je obavljao dužnost direktora Granične policije BiH.

"Postoje osnovi sumnje da je za sada nepoznata osoba iz institucija koje su uključene u istragu, osumnjičenom Galić Zoranu dostavilo informaciju o istrazi i planiranim mjerama i radnjama protiv njega, čime bi počinilo krivično djelo povreda tajnosti postupka te će Tužilaštvo BiH, zajedno sa domaćim institucijama i međunarodnim partnerima, sprovesti istragu kako bi identifikovalo i u skladu sa zakonom procesuiralo navedeno lice", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni Galić je, nakon dobijenih informacija 8. jula, u popodnevnim satima ilegalno prešao granicu Bosne i Hercegovine te pobjegao u Republiku Hrvatsku, gdje se i sada nalazi.

Ranije danas, Sud BiH je odredio mjere pritvora osumnjičenima Blagoju Miloviću i Ivici Bagi koji su uhapšeni u akciji "Kings".

Miloviću i Bagi je određen jednomjesečni pritvor, a oni su osumnjičeni da su počinili krivično djelo organizovani kriminal, nedopušten promet akciznih proizvoda, davanje dara i drugih oblika koristi. zloupotreba položaja ili ovlaštenja i povreda tajnosti postupka