Formiranje Vlade FBiH
99

Zašto je Čović optimističan? Schmidt ubrzo planira donijeti privremenu odluku

N. V.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Visoki predstavnik Christian Schmidt je prije nekoliko dana najavio da će riješiti problem formiranja vlasti u Federaciji BiH ukoliko ne dođe do unutrašnjeg dogovora. Sudeći prema različitim izvorima Klix.ba, ali i drugih medija, spremna je privremena odluka, koja bi trebala biti donesena do kraja mjeseca.
Prema posljednjim informacijama, visoki predstavnik je spremio konačnu odluku koja neće podrazumijevati dodatne izmjene Ustava FBiH, nego će to biti neka vrsta privremene odluke prema kojoj, kako navode iz diplomatskih krugova, "zbog specifične političke situacije" neće biti potrebna saglasnost svih članova rukovodstva FBiH da bi vlada bila imenovana.

To bi se postiglo na način da se uvede mogućnost veta na imenovanje Vlade FBiH, ali bi ono moralo biti odbranjeno dvotrećinskom većinom u Klubu naroda Doma naroda FBiH onog člana rukovodstva FBiH koji potegne veto. Izvjesno je da bi to sada bio Refik Lendo (SDA).

Prema trenutnoj konstalaciji političke moći u Klubu Bošnjaka, SDA nema potrebnih 16 delegata da obori imenovanje, međutim u pozadini se uvijek vode bitke koje javnosti nisu vidljive. Ono što nam jeste vidljivo je da SDA ima 12 delegata, sa DF-om 13 i to nije dovoljno da spriječe formiranje vlade. Pored njih, delegate još imaju NiP (5), SDP (2), NES (2), SBiH (1).

Ukoliko bi Osmorka ostala na okupu, a što je također upitno posljednjih dana sudeći prema izjavama u javnosti, ova Schmidtova privremena odluka bi samo značila izbacivanje SDA i DF-a iz vlasti. Da se tome uveliko nadaju oni koji planiraju formirati Vladu FBiH, govori i sigurnost Dragana Čovića da će Vlada FBiH biti formirana u naredne dvije sedmice.

Osim toga, portal Bild.ba koji je i ranije imao provjerene informacije iz HDZ-a, piše kako je Schmidtova privremena odluka o smještanju Lendine volje u Dom naroda FBiH, prilično izvjesna. Oni ističu da će Schmidt odluku donijeti nakon Vaskrsa i Bajrama.

Međutim, odluku rukovodstva FBiH o imenovanju vlade, mora potvrditi i Predstavnički dom, a upravo to bi mogao postati problem Osmorci s obzirom na to da NES i SBiH odavno poručuju da neće podržati privremeno rješenje. Prema saznanjima Klix.ba, u redovima parlamentarnih stranaka se trenutno vodi velika politička borba s obzirom na to da Schmidt neće donositi rješenja dok god je upitna većina u Predstavničkom domu koja treba potvrditi Vladu FBiH jer bi u tom slučaju još jednom ispao neozbiljan.

Prema našim saznanjima, trenutno niko nema većinu. SDA to pokušava obezbijediti glasovima zastupnika NES-a i SBiH, koji su od samog početka jasnog stava u vezi sa Schmidtovim odlukama, a HDZ i Osmorka s druge strane rade na održavanju većine koju su nekoć imali.

Borba se vodi za svega dvije-tri "ruke" u Parlamentu

Da bi vlada bila potvrđena potrebna je većina u Predstavničkom domu, koji broji 98 zastupnika, odnosno 50 ruku, a situacija je prilično uska.

DF i SDA imaju zajedno 38 glasova, a sudeći prema izjavama u javnosti mogli bi u konačnici imati i glasove zastupnika NES-a (5) i SBiH (4). U tom slučaju bi im falila samo dva zastupnika do potrebnih 49 da obore imenovanje vlade.

Trojka i HDZ s druge strane zajedno imaju 43 ruke. Očekuje se da bi izvjesno trebali imati i podršku po jednog PDA-ovog i BHI-KF zastupnika, što bi u konačnici značilo da im bez NES-a i SBiH nedostaje još pet ruku da imenuju vladu.

Zanimljivo je da u ovom trenutku čak ni HDZ 1990 koji ima tri zastupnika nije siguran u podršku Osmorci i HDZ-u. Njima također odjednom smeta privremeno rješenje, ali su tu navodno posrijedi određeni interesni zahtjevi u HNK, čime Čoviću komplikuju situaciju.

No, ukoliko im se i udovolji te dobiju njihova tri zastupnika, za formiranje vlade su i dalje potrebne još minimalno dvije ruke, od tri preostale u Predstavničkom domu. Po jednog zastupnika još ima PoMAK iz Krajine, Hrvatski nacionalni pomak te Hrvatska republikanska stranka, koja je opoziciona stranka HDZ-u.