Saborna crkva
6

Zašto je jedan od simbola Mostara još uvijek zarobljen u rekonstrukciji?

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Radovi na Sabornoj crkvi u Mostaru još uvijek nisu završeni. Brojna obećanja nadležnih s različitih nivoa vlasti su za sada samo obećanja. Još uvijek nisu osigurana sredstva za završetak radova crkve koja predstavlja jedan od simbola Mostara.

Saborna crkva u Mostaru nacionalni je spomenik Bosne i Hercegovine i u UNESCO-voj je zaštićenoj zoni što je predstavljalo dodatnu otežavajuću okolnost njene rekonstrukcije.

Osim proceduralnih poteškoća, problem su i novčana sredstva koja nedostaju zbog čega niko ne može reći kada će crkva biti završena.

Starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić za Klix.ba je kazao da je kompleksno pitanje kada će hram biti završen.

"Završeni su samo grubi građevinski radovi. Naša namjera, kada smo obnavljali hram, da porušeni grad Mostar uljepšamo na taj način i da damo kao jedna najmanja zajednica i ta crkva bude ukras grada. Mi smo međutim u potpunosti zaboravljeni, od strane svih. Svi smatraju da je završena iako ima još 50 posto radova da se uradi", kazao je Kojić.

Dodao je da su politika i političari dobili sliku da je crkva prividno lijepa i završena, ali da ima još mnogo posla da se uradi unutra te da je sramota da je nacionalni spomenik BiH u ovakvoj situaciji, neobnovljen.

"Potrebno je još dosta sredstava, ali je još veći problem nezainteresovanost ljudi koji trebaju da se zanimaju. Nedavno smo bili na 20. godišnjici obnove Starog mosta, a Saborna crkva 30 godina nakon rata nije završena, ne znamo ni u kojoj smo fazi niti možemo reći kada će biti završena", pojasnio je Kojić.

Pojašnjava da od provedenih izbora i formiranja vlasti u Mostaru imaju podršku, ali da Mostar to sam ne može isfinansirati te da je potrebna veća podrška i viših nivoa vlasti.

Brojna obećanja političara ostala su samo obećanja, a u posljednje vrijeme Kojić kaže da ih niko i ne posjećuje.

"Republika Srpska i Srbija su izdvojili velika sredstva za obnovu hrama i to je najveći izvor finansiranja ako bismo gledali o iznosu novca. Ali, kada biste pogledali listu naših donatora od 1 KM do milion i više, pronaći ćete imena Bošnjaka, Hrvata, koji su donirali sredstva za Sabornu crkvu. Neka političari poslušaju građane Mostara, svi žele da se ovaj drugi po redu značaja simbol i nacionalni spomenik obnovi", naglasio je naš sagovornik.

Na kraju je iskazao nadu da će sve rečeno doći do ušiju onih koji upravljaju i koji mogu uraditi nešto da ova crkva otvori vrata vjernicima i turistima koji je obilaze redovno.