Donacija Domu zdravlja
0

Zašto Općina Centar daje 100.000 KM za sanitetsko vozilo, a jedno stoji neregistrovano

B. R.
Ilustracija: Općina Centar Sarjaevo
Zahtjev iz 19.11.2020.
Općina Centar Sarajevo je odlučila izdvojiti 100.000 KM za kupovinu sanitetskog vozila kantonalnom Domu zdravlja. Istovremeno, vozilo koje je Innsbruck donirao ovoj ustanovi još ne koriste.
Krajem januara ove godine donirano vozilo Volkswagen Transporter je uručeno Domu zdravlja Kantona Sarajevo. Međutim, prema saznanjima Klix.ba, ovo vozilo već duže vrijeme stoji neregistrovano ispred Doma zdravlja "Vrazova", koji primarno pruža usluge stanovnicima općine Centar.

Ranije u junu ove godine vlast ove lokalne zajednice odlučila je da izdvoji 100.000 KM za kupovinu sanitetskog vozila za kantonalni Dom zdravlja. Shodno tome, pitali smo Općinu Centar zašto se odlučila na to, ako se jedno vozilo ne koristi, zašto je donijela ovakvu odluku i da li će povući sredstva ako se utvrdi da Domu zdravlja nije potrebno vozilo.

Ocijenili su da postoji potreba da osiguraju novac za ovu namjenu.

"Općina Centar je u skladu sa Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća i Pravilnikom o organizovanju službi zaštite i spašavanja i jedinica civilne zaštite, njihovim poslovima i načinu rada u sklopu Doma zdravlja Kantona Sarajevo 2007. godine formirala Službu za medicinsku pomoć. Od perioda formiranja službe Općina je kontinuirano vršila njeno opremanje neophodnom medicinskom opremom i sredstvima, kako bi u slučaju prirodnih i drugih nesreća formirana služba adekvatno pružila pomoć ugroženom stanovništvu. U slučaju prirodnih i drugih nesreća većih razmjera (zemljotresi, poplave, klizišta i sl.) potrebe u medicinskom zbrinjavanju stanovništva mogu biti znatno veće te je potrebno na vrijeme opremiti formirane službe zaštite i spašavanja neophodnom opremom i sredstvima, kako bi što spremnije pružile pomoć ugroženom stanovništvu", istakli su.

Kako su naglasili, Dom zdravlja se u dva navrata pismeno obraćao Općini Centar za nabavku sanitetskog vozila u svrhu opremanja Službe za medicinsku pomoć.

U galeriji fotografija su priloženi dopisi kojima je Dom zdravlja zahtijevao od Općine Centar da pomogne u kupovini ovog vozila, a koje nam je ustupila Općina.