Kanton Sarajevo
61

Zašto su nadležni tek nakon katastrofe u Jablanici javno progovorili o problemu Bistričkog potoka?

B. R.
Sječa šume usljed izgradnje Trebević Hillsa
Sječa šume usljed izgradnje Trebević Hillsa
Poslije katastrofe u Jablanici, javnost je obaviještena da postoji opasnost od iste ili gore katastrofe u sarajevskoj općini Stari Grad.

Načelnik Starog Grada Irfan Čengić (SDP) je saopćio da se otpad, koji nastaje prilikom izgradnje zgrade u Istočnom Starom Gradu (Republika Srpska), odlaže u Bistrički potok. Upozorio je da to može uzrokovati isto ono što se dogodilo u Jablanici, uprkos tome što Općina Stari Grad čisti dio Bistričkog potoka koji je u njenoj nadležnosti.

Čengić je naglasio da su investitori dobili sve potrebne dozvole za izgradnju, ali da je upitno da li se radovi izvode u skladu s propisima.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Bojan Bošnjak (NS) je najavio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Općine Istočni Stari Grad.

Bošnjakov prethodnik, bivši resorni ministar Almir Bečarević (SBiH) je medijima ustupio dokument, saglasnost Općine Istočni Stari Grad iz 5. jula 2023. da investitor može odlagati otpad na spomenutoj lokaciji.

Saglasnost Općine Istočni Stari Grad za odlaganje otpada
Saglasnost Općine Istočni Stari Grad za odlaganje otpada

Osim toga, Bečarević je medijima ustupio i dva dokumenta koje je sačinilo njegovo ministarstvo 11. i 12. septembra 2023.

Naime, dokument iz 11. septembra je informacija Federalnom ministarstvu okoliša i turizma i Međuentitetskom tijelu za okoliš da je Ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo utvrdila da se pripremni radovi za izgradnju, što podrazumijeva i sječu šume, izvode 50 metara od granice zaštićenog pejzaža. U spomenutoj informaciji je navedeno i sljedeće:

"Vrlo je važno istaći problem Bistričkog potoka, inače stalnog vodotoka koji 'kupi' sve površinske vode s područja Trebevića, a koji protiče između granice zaštićenog područja i lokacije izvođenja radova, čije je korito trenutno ugroženo na način da je normalni protok zemlje ugrožen velikim količinama zemlje, kamena i obrušenih stabala".

U informaciji Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo iz 11. septembra 2023. je istaknuto i to da u kontaktnoj zoni sa zaštićenim pejzažem Trebevića postoji "pritisak u smislu građevinskih radova, što direktno može imati posljedice u smislu zaštite okoliša i životne sredine".

Dokument iz 12. septembra 2023. je zahtjev Upravi za inspekcijske poslove RS-a da izvrši nadzor i poduzme zakonom propisane mjere.

S obzirom na to da saga s Bistričkim potokom traje godinu dana, zašto je javnost tek sada informirana o ovom problemu? Da li se morala dogoditi Jablanica da javnost bude informirana o potencijalnom problemu iznad Sarajeva? Šta bi se dogodilo da je u Sarajevu pala količina kiše koja prošle sedmice pala u Jablanici?

Stručnjaci dugo upozoravaju da izgradnja na sarajevskim obroncima može imati kobne posljedice po ljude i životnu sredinu.