Sarajevo
0

Zatvoren parking kod Narodnog pozorišta: Kako je godišnji zakup ranije umanjen za 50%?

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Parking sa 72 mjesta pored Narodnog pozorišta u Sarajevu je zatvoren. Iza priče o zatvaranju parkinga odvijala se cijela drama, ali i neobjašnjivo umanjenje zakupa u proteklih godinu dana.

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić za Klix.ba kaže da firma "Centrotrans - Transport robe" već izvjesno vrijeme upravlja tim parkingom, a da je većinski vlasnik i direktor te firme Hajrudin Mulić, inače kandidat za načelnika Centra.

Zvanični podaci o firmi u Registru poslovnih subjekata
Zvanični podaci o firmi u Registru poslovnih subjekata

"Indikativno je da je prošle godine klub vijećnika NiP-a izašao sa inicijativom da se toj firmi zakup javne površine sa cca. 440.000 KM godišnje umanji za 50%, bez obrazloženja. Vijeće je to usvojilo i godinu dana ta firma je plaća zakup površine upola manje (cca. 221.000 KM). Ugovor je istekao 30. juna 2024. godine", kaže Mandić.

Aktuelni načelnik Centra kaže da je u međuvremenu finansijska revizija uočila nedostatke i nedomaćinsko poslovanje te dala sugestiju da se popravi stanje kada je u pitanju taj parking.

"Općina Centar ima svoje Javnog preduzeće CSR koje je registrovano i za tu djelatnost. Na aprilskoj sjednici izašao sam pred vijeće sa inicijativom da se upravljanje parkinga prebaci na CSR. Riječ je o jednom od najfrekventnijih parkinga u gradu i prema našoj računici, baziranoj na tome da se koristi 90 parking mjesta 12 sati dnevno, a cijena jednog sata je 3,5 KM, došli smo do podatka da bi godišnje mogli ubirati preko milion KM, umjesto 220.000 KM. To je u cilju zaštite javnog interesa jer taj novac ide u namjenska sredstva za izgradnju vrtića, igrališta itd", naveo je Mandić.

Ipak, Klub NiP-a i nezavisni klubovi su u Općinskom vijeću odbili ovaj zahtjev.

Krajem juna istekao je ugovor firme "Centrotrans - Transport robe", a Mandić kaže da kao načelnik nije želio produžiti.

"Ta firma je u julu, prema informacijama koje imam od inspekcije, nelegalno koristila parking. U augustu je tradicionalno dat na korištenje Sarajevo Film Festivalu. Nakon toga je ponuđeno da uzme parking u najam na jedan mjesec, dok se ne pronađe rješenje, no to je odbio", kaže Mandić.

Nadležna inspekcija je nakon toga zatvorila parking i tako su građani, na određeni period, ostali bez 90 parking mjesta u centru grada gdje je ionako ogroman problem sa slobodnim lokacijama za automobile.

Mandić kaže da će insistirati da se ta površina vrati na upravljanje općini.