Građani zabrinuti
96

Zavod za javno zdravstvo ispituje kvalitet vode koju piju stanovnici Sarajeva

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo jučer je uzeo uzorak i analizirat će vodu porijeklom iz gradskog vodovoda na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača.
U saopćenju navode da su zaprimili veći broj upita zabrinutih građana, ali da obavještavaju javnost kako ne vrše ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode iz vodovodne mreže kojom upravlja KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo od marta 2022. godine.

"Ali u cilju zaštite zdravlja i prevencije bolesti, stručni tim Zavoda će 26.07.2024. godine uzorkovati i ispitivati vodu porijeklom iz gradskog vodovoda na zdravstvenu ispravnost na mjestu krajnjeg potrošača", naveli su.

O rezultatima ispitivanja građane će obavijestiti početkom naredne sedmice.

"Naglašavamo da Zavod kontinuirano vrši nadzor nad epidemiološkom situacijom u Kantonu Sarajevo, u smislu prijava zaraznih bolesti od strane zdravstvenih ustanova i u trenutku pisanja ove obavijesti nemamo povećan broj prijava zaraznih bolesti koje bi se mogle povezati sa konzumacijom zdravstveno neispravne vode", naveli su.

U okviru redovnih aktivnosti Zavod vrši uzorkovanje i ispitivanje vode iz javnih česmi u kojima je voda porijeklom iz gradskog vodovoda, a koje su lokacijski smještene u najužoj turističko-historijskoj jezgri grada, kao i česme koje su lokacijski na mjestima koja posjećuje veći broj ljudi.

Podsjetimo, iz KJKP Vodovod i kanalizacija prije dva dana je saopćeno da se kontrola zdravstvene ispravnosti vode u sistemu javnog vodosnabdijevanja u nadležnosti ViK-a vrši svaki dan uključujući i vikende i praznike.

Ovo je odgovor ViK-a na dezinformacije koje su se počele širiti društvenim mrežama o navodnoj neispravnosti kvalitete vode u Kantonu Sarajevo.