Monografija i izložba
2

Zavod za planiranje razvoja KS obilježava 70 godina: Koristit će se i digitalni blizanac grada

FENA
Predstavljanje monografije i izložbe povodom 70 godina rada Zavoda da planiranje razvoja KS (Foto: V. D./Klix.ba)
Predstavljanje monografije i izložbe povodom 70 godina rada Zavoda da planiranje razvoja KS (Foto: V. D./Klix.ba)
Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, povodom 70. godišnjice svog postojanja i rada, organizirat će izložbu i objaviti monografiju "Integralno planiranje razvoja Sarajeva 1954-2024".

Monografija i izložba su nastali u saradnji sa Švicarskim federalnim institutom za tehnologiju u Cirihu (ETHZ) te uz podršku švicarskog Državnog sekretarijata za ekonomske poslove (SECO).

Kantonalni ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog planiranja, građenja i zaštite okoliša Bojan Bošnjak (NS) je napomenuo da je monografija značajan dokument kojim su sabrana sve bitne stvari na kojima je Zavod radio posljednjih 70 godina.

"Drago mi je da imamo priliku da ovjekovječimo rad svih onih koji su dali doprinos u prostornom uređenju Kantona Sarajevo, odnosno u Gradu Sarajevu. Mi u saradnji sa Zavodom pripremamo dva bitna dokumenta. Riječ je o urbanističkom planu koji poprima konačan obris. U pripremi je i novi prostorni plan", izjavio je Bošnjak.

Direktor Zavoda Faruk Muharemović je podsjetio da se Zavod za planiranje razvoja Kantora Sarajevo u proteklih 70 godina transformirao od Urbanističkog zavoda iz 1954. u Zavod za prostorno-urbanističko planiranje 1975., zatim u Zavod za planiranje razvoja Grada Sarajeva 1979. dok je 1998. dobio trenutni naziv.

Naveo da je Zavod od osnivanja 1954. do danas bio posvećen integralnom, cjelovitom i holističkom pristupu planiranja razvoja Sarajeva, kojim se uvažavaju društvene, ekonomske, prostorne i urbanističke perspektive.

"Ova monografija je kapitalno djelo jer se njome prvi put sublimira, objedinjuje i donosi bogat uvid u historiju rada Zavoda, obilje podataka i faktografskih činjenica. No, što je još važnije, posjeduje humanu dimenziju jer 'baca' svjetlo na urbaniste, sva tehnička lica i sve zaposlenike Zavoda koji su vrijedno radili u proteklih sedam decenija", kazao je Muharemović.

Profesor na Švicarskom federalnom univerzitetu za tehnologiju u Cirihu Michael Walczak smatra da monografija predstavlja bitan projekat pod nazivom "Urbana transformacija Sarajeva", na kojem Univerzitet već duže vrijeme radi u saradnji sa Ministarstvom i Zavodom.

"To nam je omogućilo da napravimo prvog digitalnog blizanca za Kanton Sarajevo koji će nam pomoći da donesemo bolje odluke u vezi urbanog planiranja. Dok smo radili na tom projektu otkrili smo nevjerovatno 70-godišnje naslijeđe i urbanističku dokumentaciju u posjedu Zavoda", ukazao je Walczak.

Dodao je da postoji želja da monografija bude dostupna cjelokupnoj zajednici urbanističkih planera širom svijeta. Otvaranje izložbe i predstavljanje Monografije je u srijedu, 30. oktobra, u sarajevskom BKC-u, s početkom u 19:30 sati.