Okupio vodeće stručnjake
0

Završen 3. Internacionalni i interdisciplinarni kongres dječje i adolescentne psihoterapije

A. Ku.
Održan je 3. internacionalni i interdisciplinarni kongres dječje i adolescentne psihoterapije, koji je okupio vodeće stručnjake iz različitih disciplina uključenih u mentalno zdravlje i dobrobit djece, mladih i porodice.

Kongres je okupio više od 40 vodećih stručnjaka iz različitih oblasti, uključujući psihijatriju, psihoterapiju, psihologiju, medicinske nauke, pravo, obrazovanje i socijalni rad.

Pokrovitelj konferencije je Federalno ministarstvo zdravstva. Pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez je tom prilikom kazao da je ovaj događaj iznimno važan, jer sve više djece ima problema s mentalnim zdravljem, koje je jedan od evropskih prioriteta.

"Jako je bitno imati na umu da mi svi trebamo alternativne mehanizme zaštite mentalnog zdravlja, ne ove standardne koje imamo kroz sisteme, kroz socijalni rad, kroz zdravstvo i obrazovanje, nego trebamo u lokalnim zajednicama stvarati ambijente gdje će djeca imati mogućnost da se bave kulturom, sportom i svim onim stvarima", rekao je Čerkez.

Među učesnicima su bili i predstavnici institucija, instituta, nevladinih organizacija i organizacija mladih iz 23 zemlje, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju, Nizozemsku, Kinu, Englesku, Španiju, Kanadu, Australiju, Novi Zeland, Belgiju i druge.

Učesnici su imali priliku prisustvovati na preko 30 plenarnih predavanja, 11 okruglih stolova, sedam simpozija, te 39 oralnih prezentacija, praktičnih radionica i poster prezentacija.

Ovaj bogat program omogućio je razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi, sa fokusom na unapređenje mentalnog zdravlja djece, mladih i njihovih porodica.