Ilidža
112

Završena je izgradnja jednog od najvećih trgova u Kantonu Sarajevo, pogledajte kako izgleda

B. R.
Centralni trg na Ilidži (Foto: D. S./Klix.ba)
Centralni trg na Ilidži (Foto: D. S./Klix.ba)
Završena je izgradnja centralnog trga na Ilidži koji će večeras biti svečano otvoren. Riječ je o jednom od najvećih trgova u Kantonu Sarajevo, a koji je izgrađen sredstvima Općine Ilidža.

Trg se nalazi na prostoru između Male aleje, Prve osnovne škole, Četvrte gimnazije, Kulturno-sportskog centra i autobusko-tramvajskog terminala. U toku je izgradnja poslovnih građevina koje će urbanistički biti usklađene s trgom.

Nadležni su ranije najavili da će na trgu, odnosno u sklopu Kulturno-sportskog centra biti centar za plaćanje komunalnih usluga bez provizije.

Izgradnja trga je koštala 1,5 miliona KM, a radovi su počeli u proljeće prošle godine. Prije toga su srušene bespravne građevine. Trg će večeras biti svečano otvoren koncertom Dženana Lončarevića. Ovo je jedan od najvećih trgova u Kantonu Sarajevo. Spomenuti prostor je bio dug zapostavljen. Osim bespravnih građevina, problem su bili neuređen pješački prostor i loša rasvjeta.

U toku je uređenje Velikog parka na Ilidži, koji se nalazi u blizini Velike aleje i parka Hotela Ilidža. Nedavno je na obali Željeznice, kod mosta "Alija Izetbegović" u Sokolović Koloniji, otvoren veliki Sportsko-rekreativni centar "Čarli", nazvan po komandiru voda Četvrte motorizirane brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) Emiru Boguniću Čarliju.