Sarajevo
27

Završena sjednica Predsjedništva BiH, evo koje su odluke usvojene

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) na kojoj je, između ostalog, prihvaćeno učešće na Summitu Brdo - Brijuni u Crnoj Gori 8. oktobra.

Članovima Predsjedništva BiH poziv za učešće su uputili predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović i predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar.

Na sjednici Predsjedništva BiH su usvojene i razmatrane Odluke pa je tako Predsjedništvo BiH donijelo Odluku o upućivanju poziva predsjedniku Republike Bugarske Rumenu Radevu za zvaničnu posjetu našoj zemlji u oktobru ove godine.

Usvojena je i Odluka o prihvaćanju Ugovora broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 12. aprila 2022. godine između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Predsjedništvo BiH je donijelo Odluku o prihvaćanju Ugovorа broj 1. o Amandmanu na Ugovor o zajmu potpisan 1. februara 2023. godine (GrCF2 W2 E2 Tramvajska pruga Ilidža - Hrasnica) između BiH i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Usvojena je i Odluka o prihvaćanju Amandmana broj 1. na Ugovor o finansiranju (Vodovod i kanalizacija u Republici Srpskoj II) zaključen od i između Bosne i Hercegovine (zajmoprimac), Republike Srpske (promoter) i Evropske investicijske banke (banka), 17. decembra 2019. godine u Sarajevu i 20. decembra 2020. godine u Banjoj Luci.

Prihvaćen je Sporazum o saradnji na zajedničkoj realizaciji projekta rekonstrukcije i modernizacije pruge Ruma - Šabac - Loznica (Republika Srbija) - Zvornik - Tuzla - Doboj (BiH) između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije.

Osim toga, donesena je Odluka o prihvaćanju Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenih Arapskih Emirata o unaprjeđenju i zaštiti investicija.