Obiman dnevni red
18

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Vukoja razriješen dužnosti sekretara

M. G.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine okončao je danas ranije prekinutu sjednicu, na način da su se poslanici izjasnili o svim tačkama dnevnog reda koje su razmatrali prije nego što je, zbog nedostatka kvoruma, sjednica prekinuta.

Usvojen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o administrativnim taksama. Ovaj prijedlog je predložilo Vijeće ministara BiH.

Dom nije prihvatio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu amandmana II na Ustav BiH. Predlagači su bili Milan Dunović, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš iz Demokratske fronte. Komisija sada mora izraditi novo mišljenje.

Usvojen je prijedlog da se Prijedlog zakona o dopunama Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama razmatra po skraćenom zakonodavnom postupku.

Zahtjev SDA poslanika za hitno razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH nije usvojen. Prijedlog da se ovaj zakon razmatra po skraćenom postupku upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Doma zbog nedostatka entitetske većine.

Prihvaćeno je negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o odbrani BiH, čime je ovaj prijedlog odbijen.

Usvojen je Prijedlog dopune Poslovnika, kojeg je predložila poslanica Ermina Salkičević Dizdarević.

Usvojen je Izvještaj o radu Pravobranilaštva BiH za 2023. godinu.

Usvojen je Izvještaj o reviziji nabavke avio-karata u institucijama BiH. Agencija za javne nabavke BiH je zadužena da izradi izmjene Zakona o javnim nabavkama kako bi se riješio problem nabavke avio-karata. Rok za implementaciju je 30 dana.

Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH za 2023. godinu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Doma zbog nedostatka entitetske većine.

Primljena je Informacija o stanju migracija u BiH za 2023. godinu.

Primljena je Informacija o korištenju sredstava tekuće budžetske rezerve za 2023. godinu. Savjet ministara BiH je zadužen da unaprijedi transparentnost dodjele sredstava iz budžetske rezerve.

Nije usvojena inicijativa Denisa Zvizdića da Vijeće ministara izradi Akcioni plan za unapređenje institucionalnog okvira u skladu s Mišljenjem Evropske komisije.

Marin Vukoja je razriješen dužnosti sekretara jer je izabran za sudiju Ustavnog suda BiH.

Data je saglasnost za ratifikaciju Sporazuma o finansiranju za Interreg VI-B IPA Jadransko-jonskog programa (ADRION) za period 2021-2027, te za Amandman br. 3 na Ugovor o finansiranju sklopljen između BiH, Republike Srpske i Evropske investicione banke za Bolnice u RS/B.