Bez ijednog incidenta
0

Završila je peta Bh. povorka ponosa, u toku muzički program ispred Narodnog pozorišta

M. G.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
U Sarajevu se danas održava peta Bh. povorka ponosa uz brojne poruke LGBT populacije o potrebi većih prava. Glavna ovogodišnja poruka je: "Volim da se ne bojim". Na portalu Klix.ba uživo pratite tekstualni prijenos događaja iz minute u minutu.
Završila je peta Bh. povorka ponosa u Sarajevu, koja je danas počela okupljanjem kod Historijskog muzeja, gdje je članica Organizacionog odbora Ivana Arapović izrazila očekivanje većeg broja učesnika.

Glavna tema povorke bila je nasilje nad LGBTQ osobama. Povorka se mirno kretala prema Narodnom pozorištu, uz podršku građana sa trotoara i bez incidenata. Među učesnicima su bili političari poput Edina Forte i Duške Jurišić, koji su pružili podršku i uputili kritike onima koji diskriminiraju LGBTQ zajednicu.

Na povorci su se čuli slogani poput "Ovo je protest" i "Free Palestine", a istaknuto je da jedina dozvoljena zastava, osim LGBT zastave, bude palestinska. Pismo člana Organizacionog odbora pročitao je mladić koji se zbog straha i dalje ne usuđuje javno pojaviti na povorci. Na kraju, DJ Cielo Hemon i DJ Marie Cherie zabavljali su prisutne.

19:49 Sada slijedi DJ program, a prisutne će zabavljati DJ Cielo Hemon i DJ Marie Cherie

19:40 U nastavku programa prisutnima je pročitano pismo člana Organizacionog odbora, koji ima 23 godine, a koji je kazao da mu je dosta straha i toga da bude nevidljiv jer se zbog prijatelja i porodice ne smije javno pojaviti na Povorci.

19:31 U toku su obraćanja zvaničnika ispred Narodnog pozorišta

19:09 Učesnici su stigli ispred zgrade Narodnog pozorišta u Sarajevu

18:49 Na ulicama se nalaze građani koji nisu dio Povorke te stoje na trotoarima dok učesnici prolaze. Bitno je naglasiti da se Povorka odvija bez ijednog incidenta.

18:30 "Ovo je protest", "Ovo je ponos", "Ovo je sloboda", "Ovo je ljubav", "Free, free Palestine" poruke su koje odjekuju trasom kretanja Bh. povorke ponosa u Sarajevu. Učesnici su se od Historijskog muzeja uputili prema Narodnom pozorištu.

18:28 Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić danas je sudjelovala u Povorci ponosa gdje je iskazala svoju podršku LGBTQ zajednici, ali i uputila kritiku, između ostalih, potpredsjedniku SDA Harisu Zahiragiću zbog njegovih sramotnih ocjena ove ranjive zajednice.

18:10 Učesnici ovogodišnje bh. povorke ponosa krenuli su u šetnju sarajevskim ulicama.

17:50 Na skup pristiže sve veći broj učesnika, a neki od njih nose i tradicionalne palestinske kefije preko lica. Organizatori su ranije najavili da će jedina zastava koja je dozvoljena, uz LGBT zastavu u duginim bojama, biti ona palestinska.

17:46 Anisa Pračić Šehić, članica Organizacionog odbora, rekla je uoči početka Povorke da već godinama ističu iste zahtjeve, no po tom pitanju se ništa ne čini.

"Želimo poslati poruku da se zaustavi nasilje na LGBTQI osobama, ali i svim drugim marginaliziranim grupama u bh. društva jer mi nažalost gajim kulturu nasilja", kazala je.

17: 41 Frontmen benda Kultur Shock Srđan Jevđević Gino i ove godine je dio Bh. povorke ponosa, a u izjavi za medije je kazao kako će dolaziti i podržavati povorku sve dok to ne postane normalna stvar.

17:31 Predsjednik Naše stranke i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara Bosne i Hecegovine Edin Forto također je jedan od učesnika Bh. povorke ponosa.

17:00 Politički analitičar i psiholog Srđan Puhalo stigao je na petu po redu Bh. povorku ponosa kako bi iskazao podršku, a poručio je da je došao tu "da se uvjeri svojim očima da je ona postala dosadna i uobičajena".

16:55 Jake policijske snage se brinu da i ovogodišnja Bh. povorka ponosa prođe bez incidenata. Na terenu je prisutan veliki broj policijskih službenika i vozila.

16:32 Na petoj bh. povorci ponosa sreli smo i bračni par iz BiH Dženana Zeničanina Fraštu, rodom iz Vogošće, koji je već 10 godina u sretnom braku sa Kemalemirom Fraštom, porijeklom iz Foče.

Oni su o svojim iskustvima govorili za Klix.ba.

16:05 Kod Historijskog muzeja u Sarajevu počelo je okupljanje učesnika ovogodišnje Bh. povorke ponosa.

Ivana Arapović, članica Organizicionog odbora Povorke, rekla je za Klix.ba da očekuju veći broj učesnika nego što je to ranije bio slučaj.

"Tema ovogodišnje povorke ponosa odnosi se na nasilje. Dio kampanje bio je približiti društvu nasilje koje svakodnevno doživljavaju LGBT osobe u svakodnevnom životu. Očekujemo dolazak dvije do tri hiljade ljudi. Vjerujemo da će biti višđe ljudi nego do sada, tema nasilja je bliska svima nama", poručila je Arapović.

Podsjećamo, tokom trajanja povorke ulice će biti zatvarane i ponovo puštane postupno, kako se povorka bude kretala.

Također od 16 do 22 sata će doći do izmjena i u javnom prijevozu u Kantonu Sarajevo.