Zatvorena birališta
0

Zbog izbornih prevara u Banovićima policija vrši uviđaj, u slučaj uključeno Tužilaštvo TK

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Tačno u 19 sati na području Tuzlanskog kantona zatvoreno je 639 biračkih mjesta, dok je na njih deset vrijeme mogućnosti glasanja produženo za ono koliko je kasnilo jutrošnje otvaranje. Na jednom biračkom mjestu u Banovićima, prema uputama dežurnog tužioca u toku je uviđaj.

U toku izbornog dana Upravi policije MUP-a TK prijavljeno je ukupno 22 događaja, od čega 21 incident i jedna pismena prijava zbog sumnji u počinjenje krivičnog djela izborna prevara i utjecaj na volju birača radi pribavljanja koristi.

"O toj prijavi je upoznato Kantonalno tužilaštvo u Tuzli te se od strane istražitelja Sektora kriminalističke policije poduzimaju radnje prema uputama tužioca. U 13 prijavljenih incidenata ili prijava neregularnosti, provjerama je utvrđeno da nema elemenata prekršaja ili krivičnih djela, dok je u šest slučajeva (Tuzla, Gračanica, Živinice, Čelić, Banovići i Gradačac) utvrđena prekršajna odgovornost u vezi sa narušavanjem javnog reda i mira. U tim slučajevima će biti pokrenuti prekršajni postupci", kazali su iz Uprave policije MUP-a TK.

O ostala dva prijavljena događaja upoznat je takođe dežurni tužilac te se i u ovim slučajevima poduzimaju radnje prema njegovim uputama.