Neakreditovani fakulteti
121

Zbog spornih diploma veći broj osoba isključen iz konkursa za inspektore u Tuzli

A. K.
Privatni fakulteti u TK nalazili su se na metama policije te državnih istražitelja (Foto: A. K./Klix.ba)
Privatni fakulteti u TK nalazili su se na metama policije te državnih istražitelja (Foto: A. K./Klix.ba)
Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona provodi konkurs između ostalog i za prijem 20 mlađih inspektora, ali znatan broj kandidata isključen je iz procedure jer posjeduju fakultetske diplome stečene na neakreditovanim visokoškolskim ustanovama.

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona trenutno provodi konkursnu proceduru za prijem 230 policijskih službenika i 20 mlađih inspektora.

Međutim, novina od ove godine je takva da je zabranjen prijem osoba koje su završile fakultete na neakreditovanim visokoškolskim ustanovama, odnosno onima koji nemaju licencu za rad.

Najprostije rečeno, riječ je o privatnim fakultetima, a nekolicina njih u Tuzlanskom kantonu se konkretno ranije nalazila na metama policije i državnih istražitelja.

Ministar unutrašnjih poslova TK Hajrudin Mehanović u razgovoru za Klix.ba kaže da je u oktobru prošle godine donesen izmijenjeni kantonalni Zakon o policijskim službenicima u kojem je propisana odredba prema kojoj se prihvataju samo diplome akreditovanih visokoškolskih ustanova.

Provjera diploma

Kako pojašnjava, ovom odbrednom se već u prvom koraku u konkursnoj proceduri vrši provjera diplome kandidata, dok je u ranijim slučajevima to rađeno tek u poodmakloj fazi.

"Nama se ranije dešavalo da osobi koja prođe kroz konkurs bude prihvaćena diploma, kao uredni dio dokumentacije, nakon čega položi pismeni test znanja te fizičkih sposobnost. Međutim, u trenutku kada treba biti upućen na policijsku akademiju, tokom sigurnosnih provjera koje za nas vrši SIPA, utvrdi se da diploma nije uredna, odnosno fakultet ili univerzitet kao institucija nije akreditovan. To oduzima vrijeme, a mi smo sada propisali da na prvom koraku utvrđujemo da li je diploma izdata od strane akreditovane ustanove ili ne", kaže Mehanović za Klix.ba.

Kada je riječ o aktuelnoj konkursnoj proceduri, Mehanović je za Klix.ba potvrdio da je znatan broj kandidata za prijem mlađih inspektora u MUP Tuzlanskog kantona isključen iz konkursne procedure jer imaju fakultetske diplome sa neakreditovanih visokoškolskih ustanova.

"Nadležna komisija izvršila je analizu i utvrdila koji kandidati ne mogu pristupiti sljedećoj fazi konkursa. Neki nisu dostavili naprimjer neophodnu izjavu, ali postoji određeni broj onih za koje je utvrđeno da ne posjeduju diplomu akreditovane visokoškolske ustanove. Kako trenutno stvari stoje, jedan dio osoba neće moći nastaviti dalje korake kroz konkurs", navodi Mehanović.

Pozitivna praksa

Tuzlanski MUP postao je prva kantonalna institucija koja sada primjenjuje državni Okvirni zakon o visokom obrazovanju, a koji eksplicitno zabranjuje prijem kadra sa neakreditovanih fakulteta. Također, isto propisuje i Zakon o visokom obrazovanju TK, a u konačnici njihovim slijedom je kreirana i pravna regulativa u oblasti policije.

"Reforma obrazovanja traje već okvirno 20 godina, a ranije su i pojedina ministarstva obrazovanja različito postupala. Mi u našem kantonu imamo situaciju da je određeni ministar obrazovanja izdavao takozvane početne akteditacije, koji kao termin ne postoji u zakonu i sada se postavlja otvoreno pitanje kako postupati sa ljudima koji su dobili diplome prije nego je njihov fakultet dobio akreditaciju", nastavlja Mehanović.

U Tuzlanskom kantonu pored onih visokoškolskih ustanova koje nikada nisu akreditovane postoji i jedna kojoj je izdata akreditacija 2022., međutim, tu su studenti dobijali diplome o završenom visokom obrazovanju i četiri godine ranije. Riječ je o Evropskom univerzitetu Kallos u Tuzli.

"Šta ćemo sa tim studentima koji su završili od 2018. pa do 2022. godine otvoreno je pitanje. Zbog toga će nam trebati mišljenje, odnosno zvanično tumačenje Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta Bosne i Hercegovine, koje je zatražila komisija za razmatranje žalbi", ističe Mehanović.

Za novu praksu u kantonalnom MUP-u zalažu se i zastupnici u Skupštini TK, koji su stava da ovakav primjer trebaju slijediti i ostale institucije u najmnogoljudnijem kantonu u Federaciji BiH, ali i u ostatku naše države.