Upitni zakoni
13

Zbog sukoba SDA i HDZ-a prekinuta sjednica Skupštine HNK

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Nakon brojnih opstrukcija i pauza zbog međustranačkih sukoba između SDA i HDZ-a BiH u Mostaru je prekinuta sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona koja je danas treba izglasati rebalans Budžeta u iznosu od 249.358.355,68 KM.

Problem je izazvao zakon o izmjenama i dopunama izvršenja budžeta koji Vlada HNK još nije usvojila iako je to trebalo biti završeno prije nego Skupština usvoji budžet.

Na samom početku sjednice predsjednik Vlade HNK Nevenko Herceg je kazao kako rad Vlade opstruira SDA, navodeći kako se nisu odazvali sjednicama na kojima je trebalo izglasati zakon o izvršenju Budžeta.

"Kolege iz SDA nisu glasale na telefonskoj sjednici Vlade, nisu opće reagovali. Razumio sam da je kroz par dana slijedio ramazan i tražio sam jučer i jutros da se završi telefonska sjednica, da se kolege iz SDA izjasne, ali nisu se izjasnili. Dobio sam od tajnice Vlade obrazloženje da ministar finansija hitno traži nastavak sjednice. Jutros sam sazvao nastavak sjednice, u 10:10 kolege iz SDA iz Vlade nisu došle. Prema tome imamo opstrukcije u Vladi zbog odnosa 6:6 , jer ni na telefonskoj ni redovitoj sjednici nismo imali mogućnost da dođemo do dokumenta kao što je zakon o izmjenama i dopunama zakona o izvršenju budžeta. Samim time dovodimo u pitanje korona-zakon, a time i rebalans budžeta, žao mi je ali to je činjenica“, kazao je Herceg.

Zastupnik iz HDZ-a BiH Damir Džeba je obrativši se zastupnicima rekao kako je bespredmetno uopće nastaviti rad Skupštine dok se ne usvoji zakon o izmjenama i dopuna zakona o izvršenju budžeta, naglasivši da je budžet mrtav dok se ne izglasa zakon o njegovom izvršenju. Zbog toga je tražio pauzu kako bi se konsultovali o daljnjem načinu radu.

U nastavku se Klub Bošnjaka pozvao na vitalne nacionalne interese prilikom razmatranja zakona o izglasavanju. Zakon je, kako su pojasnili usvojen u formi koju je ministar financija predložio, ali su problem amandmani HDZ-a kojim pokušavaju da razvlaste ministra.

Ministar finansija u Vladi HNK, Adnan Faladžić ističe kako se time se grubo krši zakon o budžetima u FBiH .

"Kantonalni zakon o izvršenju je ustvari pod zakonski akt tog zakona faktički. Međutim to je grubo kršenje odredi, u nekih sedam članova se u potpunosti dolazi u koliziju krovni zakon odnosno ovaj zakon izvršenja. To bi bila nedopustiva situacija. Ciljano su bili amandmani usmjereni na ingerenciju ministar i ministarstvo Finansija koje apsolutno ima jasno definisane zakone i nadležnosti prema Federalnom zakonu o budžetima. SDA se kroz ovaj pod zakonski akt te ingerencije ministarstvo finansija da oduzmu što je apsurda situacija. Slična situacija je bila i prošle godine, ali smo razumnim razgovorom uvjerili ljude da je to apsurdan stvar. Iz nekih krugova unutar HDZ-a dolaze ponovo ti signali, ponovo su ti amandmani pokrenuti“, pojasno je ministar Faladžić.

Pred skupštinskim zastupnicima Hergevgovačko-neretvanskoh kantona danas je bilo usvajanje budžeta u iznosu 249.358.355,68 KM, koji je za desetak miliona veći od redovnog.

Prije početka sjednice predsjedatelj Skupštine Šerif Špago, je kazao kako će klub zastupnika SDA u Skupštini podržati rebalans, no zbog međustanačkih sukoba sjednica je prekinuta.