Politički sukob
34

Zbog svađe ministara iz SDA i HDZ-a o izboru policijskog komesara prekinuta sjednica Vlade HNK

G. Š.
Ministri u Vladi HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ministri u Vladi HNK (Foto: G. Š./Klix.ba)
U Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je uzavrela atmosfera zbog imenovanja komesara policije, koje je godinama predmet previranja između politčkih struktura iz SDA i HDZ-a.

Izbor komesara policije je sporna tačka zbog koje ministri u Vladi HNK nakon više od dva sata zasjedanja nisu mogli utvrditi dnevni red.

Iako su napravili dvije pauze, nisu uspjeli približiti mišljenja kako bi izbor prvog čovjeka policije u Hercegovini bio tema današnje sjednice u Vladi HNK. Zbog toga je sjednica prekinuta i odgođena za sedam dana.

Problem je nastao jer je HDZ-ov ministar unutrašnjih poslova Slađan Bevanda odlučio predložiti da se za v.d. komesara imenuje načelnik PU Čapljina Mario Zovko, koji je samostalni inspektor, što su ministri iz SDA ocijenili kršenjem zakona.

Ministri iz SDA su se žalili na ovo imenovanje navodeći kako se njime krši zakon koji jasno kaže da se samostalni inspektor na poziciju komesara može imenovati samo u slučaju da nema glavnog inspektora u MUP-u, što nije slučaj u Hercegovini, koja ima dva glavna inspektora.

Istaknuli su kako su glavni inspektori u MUP-u HNK Bošnjaci i kako ne žele vjerovati da je ministru Bevandi važnija nacionalna opredijeljenost od kompetencija i zakona o imenovanju na ovu važnu funkciju.

Imenovanje komesara policije u Hercegovini je dugogodišnji predmet previranja političkih struktura iz SDA i HDZ-a, zbog čega je HNK godinama bez prvog čovjeka policije.