Komentar nakon sastanka
9

Željko Komšić: Nije pristojno da uplićemo pitanje Kosova u priču s predsjednikom Albanije

N. Ž.
Željko Komšić (Foto: I. L./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su danas ugostili predsjednika Albanije Bajrama Begaja, a nakon sastanka se, između ostalih, obratio i Željko Komšić.

Komšić se zahvalio predsjedniku Albanije na posjeti te pozvao na intenziviranje ekonomske saradnje između BiH i ove države.

Ipak, posebnu pažnju dao je odluci o bezviznom režimu kojeg je jednostrano uvela vlada Kosova, a o kojoj je očigledno bilo riječi na ovom sastanku.

"Da ne bi stvari otišle u pogrešnom pravcu, pitanje slobodnog kretanja građana Kosova na teritoriji BiH je pitanje ove dvije zemlje i nije pristojno da uplićemo Kosovo u priču s predsjednikom druge države, pa čak to bila i Albanija", naveo je Komšić.

Dalje je rekao kako se o odnosima BiH i Kosova u ovom kontekstu može pričati samo ako se govori o saradnji cijelog regiona, ali se onda moraju spomenuti i druge države.

"Ako mi držimo da je legitimno da Kosovo bude tema ove priče, onda mi ne možemo zabraniti Vučiću i Milanoviću da pričaju o BiH. Moramo biti oprezni kad o tome govorimo", stava je član Predsjedništva BiH.

Komšić je također govorio o bosanskohercegovačkoj dijaspori u Albaniji, spomenuvši da BiH u jednoj zajednici ima i počasnog konzula, ali je dodao i da su Albanci koji žive u BiH i koji imaju bh. državljanstvo građani Bosne i Hercegovine.

"Većina od njih je porijeklom s Kosova, Sjeverne Makedonije ili Crne Gore. Ja te ljude ne doživljavam kao dijasporu, već kao građane BiH jednake meni. Govorim ovo u kontekstu toga da se u međunarodnom javnom pravu subjekti su države, a ne narodi. Kada drugačije budu stvari postavljene, onda već imamo drugačiju situaciju i takva priča se obija BiH o glavu. Budimo svjesni o čemu pričamo i gdje pričamo. Ovdje se radi o bilateralnom sastanku dvije države, a ne predstavnika naroda", rekao je Komšić.