Veoma bitna organizacija
0

Zenički GSS na prijemu u Vladi ZDK: Ovi spasioci će biti članovi USAR tima

E. M.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Premijer Zeničko-dobojskog kantona Nezir Pivić razgovarao je u svom kabinetu s čelnicima Gorske službe spašavanja (GSS) Zenica, predsjednikom Harisom Adilovićem i načelnikom Kenanom Hrustanovićem, koji su ga upoznali s aktivnostima te funkcionisanjem jedne od najstarijih organizacija u Zenici.

Čelnici GSS-a naglasili su da članovi rade na volonterskoj osnovi te da je neophodna podrška za nabavku opreme kako bi spasilačke akcije izvodili sigurno i efikasno. Naglasili su da GSS Zenica postoji od 1971. godine a trenutno ima oko 80 aktivnih članova, među kojima 11 registrovanih spasilaca, spasioce pripravnike, članove obučene za potražne akcije i helikoptersko spašavanje, instruktore skijanja, planinarske vodiče, alpiniste, pilote dronova, ljekare.

Ponos zeničkog GSS-a je nadaleko poznat pas Atos koji je, zajedno sa spasilačkim timom, učestvovao u akciji spašavanja preživjelih u potresu koji je u februaru prošle godine pogodio Tursku.

Premijer Pivić se zahvalio članovima GSS-a što su posvećeni spašavanju ljudskih života, često rizikujući vlastite, poželjevši puno uspjeha u daljem radu. Naglasio je da kantonalne vlasti nastoje što bolje organizovati strukture civilne zaštite kako bi bile spremne u svakom trenutku reagovati i spašavati ljudske živote.

Sastanku je prisustvovao i ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline Adnan Šabani, koji je po poziciji i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Naglasio je da je u toku formiranje USAR tima za spašavanje iz ruševina, te da su već planirana sredstva za nabavku sofisticirane opreme vrijedne 170.000 KM. Ministar Šabani je najavio da bi ubrzo trebali biti doneseni propisi koji će organizacijski ustrojiti USAR tim, a koji će u svojim redovima zasigurno imati i iskusne spasioce iz GSS Zenica.